KOMPANIJAMA VEĆA KONKURENTNOST I NOVI PODSTICAJI: Benefiti novog zakona o energetskoj efikasnosti

V.N.

01. 05. 2021. u 14:23

NOVI Zakon o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije okrenut je pre svega građanima i privredi, a preduzećima će doneti mogućnost bolje kontrole troškova, uređenije tržište i veću konkurentnost, kaže Zoran Lakićević, državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike.

КОМПАНИЈАМА ВЕЋА КОНКУРЕНТНОСТ И НОВИ ПОДСТИЦАЈИ: Бенефити новог закона о енергетској ефикасности

Foto Investitor.me

„Novim zakonom uređene su oblasti obuke i licenciranja koji su uslov za početak energetskih pregleda koji će, pre svega, velikim preduzećima, omogućiti bolji uvid u stanje potrošnje, kao i u mere energetske efikasnosti koje mogu da preduzmu i njihove efekte“, kaže Lakićević.

Privredna društva koja koriste manje zgrade, biće rasterećena od obaveze koja je sada na snazi u pogledu obavljanja kontrole sistema za grejanje i sistema za klimatizaciju za postrojenja nominalne snage manje od 70 kW.

Ko može da dobije podsticaje

Finansijske podsticaje mogu dobiti proizvođači električne energije u mikro-kogeneraciji (kombinovana proizvodnja električne i toplotne energije) do 50 kW, maloj kogeneraciji od 50-500kW i visokoefikasnoj kogeneraciji instalisane snage 500 kWe i više do 10 MWe. "Fid-in" tarifu imaju mogućnost da dobiju proizvođači struje u maloj kogeneraciji i proizvođači električne energije u mikro-kogeneracijskoj jedinici. Pravo na tržišnu premiju mogu steći proizvođači električne energije u visokoefikasnoj kogeneraciji instalisane snage 500 kWe i više do 10 MWe.

Uvođenjem zahteva eko-dizajna, na tržište Republike Srbije neće moći da se stavljaju energetski neefikasni proizvodi, napominje Lakićević. To znači da će domaći proizvođači imati obavezu da dizajniraju i izrađuju proizvode koji ispunjavaju i domaće i EU tehničke propise, čime ostvaruju uslov za plasman proizvoda na inostrana tržišta.

Zoran Lakićević, Foto Arhiva

Takođe, privredni subjekti iz građevinskog sektora biće uključeni u projekte energetske sanacije stambenih zgrada, kuća i stanova, kroz javne pozive koje će, kaže, raspisivati Uprava za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti u okviru Ministarstva rudarstva i energetike, u saradnji sa lokalnim samoupravama.

Zakon predviđa finansijske i nefinansijske podsticaje za visokoefikasnu kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije, kroz sistem tržišnih premija, sistem "fid-in" tarifa i podsticaja koje će dodeljivati Uprava za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti, zaključuje Lakićević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)