ŠTA SU OBAVEZE SRPSKIH DOBAVLJAČA? Novi Nemački zakon o DUE DILLIGENCE

Piše: Tanja Lindel, pomoćnik direktora u Sektoru udruženja privrede PKS

29. 01. 2023. u 15:00

PREMA nemačkom Zakonu o dju dilidžensu (Due Dilligence) u lancu snabdevanja, koji je počeo da se primenju je 1. januara 2023. godine, sve domaće kompanije koje su u lancima dobavljača nemačkih kompanija moraju da uspostave menadžment rizika kojim će se ispuniti niz zahteve na polju zaštite ljudskih prava i ekologije.

ШТА СУ ОБАВЕЗЕ СРПСКИХ ДОБАВЉАЧА? Нови Немачки закон о DUE DILLIGENCE

Tanja Lindel, pomoćnik direktora u Sektoru udruženja privrede PKS, Foto PKS

Kako bi se što lakše prilagodile zahtevima inodobavljača, Privredna komora Srbije u saradnji sa Nemačkom međunarodnom saradnjom (GIZ) pokrenuće u prvom kvartalu ove godine, „help desk“ (Responsible Business Hub) za savete kompanijama. Radićemo na stvaranju mreže strateških partnera i konsultanata, a PKS će u narednom periodu organizovati i niz seminara, događaja i konsultacija usmerenih na podizanje svesti i podsticanje dijaloga  između zainteresovanih strana o nemačkom zakonu u lancu snabdevanja i predstojećoj EU regulativi.

Zakon se odnosi kako na kompanije koje su registrovane u Nemačkoj tako i na njihove ćerke firme u inostranstvu, kao i na direktne i indirektne dobavljače u njihovim lancima snabdevanja.

Zahtevi koji  se postavljaju pred dobavljače odnose se na zabranu dečijeg rada, zabranu prinudnog rada i diskriminacije, pravo na mogućnost udruživanja i primerenu zaradu, zabranu protivpravnog oduzimanja zemljišta, kao i zabranu zloupotrebe privatnog obezbeđenja.

U oblasti zaštite životne sredine zakon propisuje  poštovanje tri međunarodne konvencije - Upotrebu žive u skladu sa međunarodnom konvencijom u Minamati, primenu Stokholmske konvencije o dugotrajnim organskim zagađujućim supstancama kao i primenu Bazelske konvencije o prekograničnom kretanju opasnih otpada i njihovom odlaganju.

Zakon se odnosi samo na lance dobavljača proizvoda i usluga, a ne na plasiranje finalnih proizvoda domaćih kompanija na nemačko tržište.

Ovaj akt je samo uvod i priprema za EU direktivu koja je već u pripremi i koja će u narednom periodu biti usvojena i imaće još više zahteve po pitanju zaštite ljudskih prava i ekološkog „dju dilidžensa“. Zakon se odnosi na privredna društva koja imaju sedište ili ogranak u Nemačkoj i koja zapošljavaju više od 3.000 radnika u Nemačkoj, a od

Foto Shutterstock

1. januara 2024. se važenje zakona proširuje na sva privredna društva koja u Nemačkoj zapošljavaju više od 1.000 radnika.

Prvi deo 2023.godine će nemačke kompanije iskoristiti da prilagode svoje procedure, a za domaće kompanije se očekuje da će u drugoj polovini ove godine dobiti od svojih nemačkih partnera zahteve koje treba da ispune shodno odredbama ovog akta.

Sve kompanije koje su sada u nekom od lanaca dobavljača nemačkih kompanija, ukoliko žele da nastave poslovnu saradnju sa svojim partnerima, moraće da ispune obaveze iz ovog akta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove