„SAMO STARTAPI SRBIJU SPASAVAJU": Podrška domaćim inovativnim kompanijama prioritet u 2023.

V. N.

28. 12. 2022. u 12:18

AKTIVNA podrška tehnološko-inovativnim startapima u pronalaženju poslovnih partnera biće i u 2023. godini u fokusu Privredne komore Srbije.

„САМО СТАРТАПИ СРБИЈУ СПАСАВАЈУ: Подршка домаћим иновативним компанијама приоритет у 2023.

Anari AI iz Novog Sada

„U sledećoj godini očekuje se otvaranje Centra za poslovne inovacije PKS (Business Innovation Hub), koji će povezivati velike kompanije iz tradicionalnih industrija sa inovativnim kompanijama iz IT sektora“, kaže Vladimir Radovanović iz Centra za programe podrške privredi i MMSPD Privredne komore Srbije.

Podseća da je već razvijena onlajn platforma „Pronađi partnera za B2B povezivanje“, sa propratnim priručnicima koji olakšavaju i detaljno objašnjavaju proces saradnje, od ranih pregovora do zaključivanja saradnje.

Nezaustavljiv rast startapi

Govoreći o srpskom startap eko-sistemu u kontekstu aktuelne krize, uz osvrt na prethodne godine pandemije, Radovanović smatra da je uprkos brojnim izazovima, srpska privreda postala otpornija na ekonomske šokove i da bez obzira na to što su generalno gledano investitori obazriviji, posebno kada je reč o ulaganju u startape, domaće brzorastuće kompanije su zabeležile značajne uspehe ove godine.

Vladimir Radovanović

„Imamo rast startapa koji su svoje poslovanje prilagodili aktuelnoj situaciji, a svoje usluge i proizvode bazirali na e-ponudi, digitalnim alatima i integratorima podataka. S druge strane, prisutni su obazrivi investitori i ’sigurne investicije’ koje su po nekim procenama manje za 20 odsto od prošlogodišnjih“, objašnjava Radovanović.

Godinu za nama, navodi, obeležili su startapi koji posluju u blockchain industriji, AI, workplace i e-Commerce platforme i startapi koji razvijaju alate za optimizaciju poslovnih procesa i rad na daljinu.

Joberty tim osvaja region

Među njima su i Joberty, platforma sa više od 70.000 registrovanih programera, Anari AI, novosadski startapi koji razvijaju platformu za personalizovane AI čipove, zatim Orgnostic, alat za analitiku i dijagnostiku radnih performansi u organizaciji, Agremo, softverska platforma koja je razvila naprednu AI tehnologiju namenjenu za analizu polja i sadnica, kao i nadaleko poznati Tenderly, beogradski startap koji programerima olakšava izradu inovativnih blokčejn, odnosno web3 proizvoda...

Startap Orgnostic

Startap Tenderly programerima olakšava izradu inovativnih web3 proizvoda

BONUS VIDEO: DONOSI BIZNIS I OBUZDAVA REKU: Trsteničani imaju velika očekivanja od Moravskog koridora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)