PKS OBJAVILA ONLAJN KATALOG SOCIJALNIH PREDUZEĆA U SRBIJI: Odgovornim poslovanjem do održivog razvoja

V.N.

30. 11. 2022. u 11:30

PRIVREDNA komora Srbije je u okviru kampanje podrške socijalnom preduzetništvu pripremila katalog socijalnih preduzeća i njihovih proizvoda.

ПКС ОБЈАВИЛА ОНЛАЈН КАТАЛОГ СОЦИЈАЛНИХ ПРЕДУЗЕЋА У СРБИЈИ: Одговорним пословањем до одрживог развоја

Foto: PKS

Katalog predstavlja proizvode i usluge 18 socijalnih preduzeća koja su osnovana radi rešavanja određenih društvenih problema kroz podršku nezaposlenima, osobama sa invaliditetom i drugim marginalizovanim društvenim grupama.

„Promovisanjem ovih kompanija želimo da upoznamo predstavnike korporacija, lokalne samouprave ali i mlade, sa modelom poslovanja socijalnih preduzeća i mogućnošću povezivanja i saradnje“, kaže Milica Pavić iz Centra za programe podrške privredi i mikro, malim i srednjim privrednim društvima PKS.

Dodaje da su u katalogu preduzeća iz različitih grana privrede pa se tako među predstavljenim proizvodima mogu naći rakija, džem, proizvodi od tekstila - torbe, odeća i igračke, a saradnju je moguće ostvariti i kroz podršku izdavanju časopisa „Lice ulice“.

„Kupovinom ovih proizvoda i usluga kompanije direktno doprinose društveno odgovornom poslovanju koje postaje sve važnije u saradnji sa investitorima, kupcima, dobavljačima i drugim zainteresovanim stranama. Istovremeno, kroz ovaj vid saradnje kompanije doprinose i realizaciji Ciljeva održivog razvoja, naročito onih koji su u vezi sa iskorenjivanjem gladi, siromaštva, smanjenja nejednakosti, poštovanja prava na dostojanstven rad“, objašnjava Pavićeva.

Podseća da je u okviru Sektora preduzetništva PKS formirana Sekcija za socijalno preduzetništvo kao i da u Srbiji trenutno posluje oko 500 socijalnih preduzeća, a prioritet je da se taj broj poveća, što  omogućava i novousvojeni pravni okvir. Akcenat u radu Sekcije je na održivosti, inovativnosti i tržišnoj orijentaciji socijalnih preduzeća. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)