EGIPAT – IZVOZNA ŠANSA: Mogućnosti ogromne - od smrznutog graška do guma za kamione

PKS

04. 10. 2022. u 07:54

SPOLjNOTRGOVINSKA razmena Srbije i Egipta u prošloj godini iznosila je 79,7 miliona dolara, što govori o značajnom prostoru za dalje unapređenje poslovnih odnosa dve privrede, posebno za domaće proizvođače mlečnih proizvoda, voća, povrća, žitarica, pneumatskih guma za kamione i autobuse, konditorskih proizvoda...

ЕГИПАТ – ИЗВОЗНА ШАНСА: Могућности огромне - од смрзнутог грашка до гума за камионе

Foto PKS

Egipat je po svojoj površini 12. država na afričkom kontinentu i na trećem mestu po visini BDP-a od oko 404,14 milijardi dolara.

Najzastupljeniji izvozni proizvodi Srbije u Egipat su duvan, proizvodi namenske industrije i traktori, dok je uvoz baziran na hemijskim proizvodima, soli i voću.

„U ovoj godini je značajan uvoz uree iz Egipta, što je doprinelo proizvodnji veštačkog đubriva i snabdevanju osnovnim sirovinama poljoprivredne proizvodnje“, objašnjava Igor Kronja, savetnik predsednika Privredne komore Srbije.

Izvoz govedine: Egipat je veliki uvoznik žive stoke i klaničnih proizvoda, posebno govedine. Srbija, u ovom trenutku ima relativno skroman stočni fond u govedarskoj proizvodnji - 886 hiljada grla, navodi Kronja.

„Egipatsko tržište zahteva HALAL sertifikate i možemo smatrati da ovaj segment nije interesantan u kratkom roku za domaće proizvođače, ali u dugom roku moguće je postaviti strategiju za razvoj stočarstva i proboj na nova tržišta.“

Kiselo mleko i pavlaka: Mlečni proizvodi iz Srbije su tradicionalno najviše beležili plasman na tržište Ruske Federacije. U Egiptu se inače ne beleži značajan uvoz svežeg sira, dok tvrde sireve srpske kompanije ne izvoze u velikoj meri. Međutim, potencijal za izvoz je primećen kod pavlake, kiselog mleka i mlečnih masti.

Smrznuti grašak: Postoji potencijal za izvoz smrznutog graška iz Srbije u Egipat (2,7 miliona dolara je vrednost egipatskog uvoza ove namirnice), dok su srpski izvoznici plasirali smrznuti grašak u svet za 9,6 miliona dolara. Carina je „nula posto“ i postoji realna mogućnost za plasman ovog proizvoda u Egipat.

Visoke carine na sveže voće: U segmentu svežeg voća postoji potencijal za izvoz jabuka, krušaka, kajsija, trešanja, višanja, bresaka, nektarina, šljiva i suvih šljiva. Carinske stope u Egiptu na uvoz voća su veoma visoke i to predstavlja najveće ograničenje, ali pregovorima o sporazumu o slobodnoj trgovini sa Egiptom ova prepreka može biti uklonjena.

UVOZ

Egipat je u 2021. godini najviše izvozio naftu i naftne derivate, mineralna đubriva, proizvode tekstilne industrije, voće (najviše citrusi, orašasti plodovi i jagode). Najznačajniji uvozni proizvodi su mašine i oprema, vozila i žitarice.

Slatkiši, žitarice, voda: Žitarice imaju prilično liberalan prolaz na egipatsko tržište jer egipatska poljoprivreda nije u mogućnosti da proizvede dovoljne količine. Takođe, proizvodi konditorske industrije predstavljaju potencijal za izvoz u Egipat, kao i gazirane vode domaćih proizvođača, stočna hrana, pneumatske gume za kamione i autobuse...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove