BIZNIS KAO POMOĆ ZA SVE UGROŽENE: Osnovana sekcija za socijalno preduzetništvo PKS

PKS

01. 05. 2022. u 12:53

SEKCIJA za socijalno preduzetništvo formirana je u okviru Sektora preduzetništva Privredne komore Srbije. Njen zadatak je da kroz kvalitetne predloge, mišljenja i inicijative utiče na kreiranje i sprovođenje politika važnih za razvoj ovog vida poslovanja.

БИЗНИС КАО ПОМОЋ ЗА СВЕ УГРОЖЕНЕ: Основана секција за социјално предузетништво ПКС

Foto Shutterstock

Akcenat u radu Sekcije biće na održivosti, inovativnosti i tržišnoj orijentaciji socijalnih preduzeća.

„Socijalno preduzetništvo nije pleonazam, već ekonomija osetljiva na socijalne probleme u društvu. To je specifičan način tržišnog poslovanja koje kroz prodaju robe i usluga doprinosi rešavanju nekog društvenog problema. Najveće benefite od socijalnih preduzeća imaće građani i zajednice kojima je potrebna organizovana podrška“, objašnjava predsednik Sekcije Miroljub Nikolić, direktor Karitas (Caritas) Šabac.

Problemi koje socijalna preduzeća identifikuju i rešavaju su raznoliki, od toga kako proizvodnju učiniti održivom, usluge prilagoditi potrebama ranjivih grupa i unaprediti konkurentnost malih poljoprivrednika, do osmišljavanja programa ekonomskog osnaživanja dugoročno nezaposlenih i onih koji imaju otežan pristup tržištu rada, navodi Dina Rakin, zamenica predsednika Sekcije i direktorka Koalicije za razvoj solidarne ekonomije.

Branislava Simanić, Foto PKS

Predstavnici Sekcije ukazuju na ranjivost socijalnih preduzeća i neophodnost povezivanja sa drugim privrednim akterima, ali i javnim institucijama, kako bi se pomogla promocija sektora, razvili novi instrumenti podrške i programi edukacije za sve koji su deo ekosistema socijalnog preduzetništva.

Potencijal socijalnih preduzeća

Planiramo da nizom promotivnih i edukativnih aktivnosti, povezivanjem socijalnih preduzeća sa velikim i srednjim sistemima i kompanijama budemo snažan impuls i podrška još boljem razvoju socijalnog preduzetništva, rekla je Branislava Simanić, direktorka Sektora preduzetništva PKS.

Pravni okvir po uzoru na EU

Početkom februara ove godine usvojen je Zakon o socijalnom preduzetništvu, čime je kreiran pravni okvir koji omogućava da  socijalna preduzeća u Srbiji dobiju podršku, bez obzira da li su registrovana kao udruženja građana koja obavljaju ekonomsku delatnost, zadruge, preduzetnici, privredno društvo, fondacije...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!