ZANIMLJIVA EKONOMIJA: Da li ste znali?

V. N.

01. 02. 2022. u 13:55

• Cirkularna ekonomija je novi model proizvodnje i potrošnje koja ima za cilj, umesto što veće proizvodnje i potrošnje, što je bio cilj dosadašnjeg modela linearne ekonomije, produžavanje životnog ciklusa proizvoda kroz deljenje, davanje u zakup, ponovnu upotrebu, popravku, renoviranje i reciklažu postojećih materijala i proizvoda što je duže moguće.

ЗАНИМЉИВА ЕКОНОМИЈА: Да ли сте знали?

Foto Shutterstock

• "Pepsi" se nalazi na 104. mestu na listi Top 1000 globalnih brendova, dok "Koka-kola" na istoj listi zauzima 55. mesto.

• Prema aktuelnom zakonu, kupovina kriptovaluta se ne oporezuje, ali se na svaku transakciju, u kojoj se ostvaruje kapitalna dobit, plaća porez u iznosu od 15 odsto.

• Za razliku od prvobitnih Nobelovih nagrada (fizika, hemija, fiziologija, medicina, književnost i mir), koje je ustanovio švedski industrijalac Alfred Nobel krajem 19. veka, nagradu za ekonomiju je ustanovila Švedska centralna banka (Sveriges Riksbank) 1968. i stoga se zvanično naziva „Sveriges Riksbank nagrada za ekonomske nauke u znak sećanja na Alfreda Nobela“.

• Englelova kriva u ekonomiji pokazuje u kojoj meri se sa povećanjem dohotka povećava potrošnja raznih dobara. Naziv je dobila po Ernestu Engelu, nemačkom statističaru koji je utvrdio ovu zakonitost proučavajući stanovništvo.

Indija je najveći svetski potrošač zlata i ima 10. najveće rezerve zlata na svetu.

• Današnji naziv ekonomske nauke koji se sa engleskog „economics” u srpskom jeziku prevodi i kao ekonomija i kao ekonomika, potiče od grčke reči „oikonomikos“. Ova reč je složenica koja povezuje grčke reči „nomos“ - običaj, zakon i „oikos“ - kuća, i izvorno znači: zakoni upravljanja domaćinstvom. Veruje se da ju je prvi put upotrebio grčki mislilac Ksenofon (427–355. p. n. e.) koji je svoju knjigu koja objašnjava kako uspešno voditi poljoprivredno domaćinstvo nazvao „Oikonomikos“.

• Prema izveštaju Europol SOCTA 2021, (Procena opasnosti od ozbiljnog i organizovanog kriminala) čak 68% perača novca za investiranje prljavog novca koriste nekretnine i robu visoke vrednosti.

Izvor: Pišu studenti Ekonomskog fakulteta u Beogradu – Časopis MonopolList, i PKS

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba