BIZNIS, A NE DOZNAKE - POVEŽI SE, SRBIJO: Uspostavnjen poslovni atlas Srbije i dijaspore

V. N.

28. 10. 2021. u 13:55

DIJASPORI će u narednih nekoliko meseci biti ponuđen prvi paket od oko stotinu projekata iz svih sektora privređivanja, od proizvodnih do uslužnih, agrobiznisa, energetike i zelene ekonomije, preko industrije, do turizma i IT-a, najavio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

БИЗНИС, А НЕ ДОЗНАКЕ - ПОВЕЖИ СЕ, СРБИЈО: Успоставњен пословни атлас Србије и дијаспоре

Predstavljanje projekta u Privrednoj komori Srbije, Foto Privatna arhiva

Privredna komora će na konferencijama u Švajcarskoj, Austriji i Nemačkoj, predstaviti onlajn platformu „Poslovni atlas Srbije i dijaspore” uspostavljenu u okviru Projekta Link Up! “Poveži se, Srbijo”, namenjenu umrežavanju privrednika iz zemlje i poslovne dijaspore.

„Centralni i najvredniji deo platforme Poslovni atlas Srbije i dijaspore biće baza projekata koje će kompanije i preduzetnici iz Srbije, uz podršku mreže regionalnih komora, kreirati, kandidovati i prezentovati kao investicione prilike našim ljudima iz inostranstva spremnim da ovde ulažu, ili uspostave druge vidove poslovne saradnje sa našim kompanijama“, rekao je Čadež.

Platforma sa bazom projekata, po oceni predsednika PKS, biće višestruko korisna i za srpsku privredu i za naše ljude koji žive i posluju u svetu.

Foto Privatna arhiva

“Privrednicima iz Srbije koji imaju ideje i projekte, posebno malim i srednjim preduzećima, obezbedićemo bolji pristup i kapitalu i znanju dijaspore i nove mogućnosti finansiranja, otvoriti nove izvozne kanale, kroz edukaciju i mentorsku podršku podići njihove kapacitete za poslovanje na najrazvijenim zapadnoevropskim tržištima. Poslovnoj dijaspori pružićemo, ne samo informacije o opštinskim i potencijalima regiona, uslovima poslovanja i podsticajima za investiranje na nacionalnom i lokalnom nivou, već i konkretne investicione projekte u koje mogu da ulože svoj kapital”, objasnio je predsednik Komore. Platforma i baza projekata biće od početka dostupne i svim zainteresovanim privrednicima, investitorima i poslovnim brokerima iz cele dijaspore i njihovim poslovnim partnerima.

„Planiramo da  u narednom periodu aktivnosti na jačanju saradnje sa dijasporom proširimo i na druge države, od Amerike i Kanade, preko evropskih zemalja do Dubaija. Želja nam  je da deo velikog novca koji u Srbiju stiže kroz doznake dijaspore i završava uglavnom u potrošnji, preusmerimo u poslovni sektor i otvaranje novih biznisa“, rekao je Marko Čadež.

Poslovni hab

U PRIVREDNOJ komori Srbije se kroz projekat “Poveži se, Srbijo” uspostavlja i Poslovni hab za saradnju sa dijasporom, čime PKS postaje centralna tačka kontakta i mesto svih informacija, edukacije, umrežavanja i podrške, i za privrednike u zemlji i za poslovne ljude iz dijaspore.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

DŽONSON UKRAJINCIMA: Vredi platiti skupu cenu za slobodu-ruska pobeda proizvela bi jezive posledice