OTRGAO OD ZABORAVA VIŠE OD 15.000 SRPSKIH JUNAKA: Dr Miloje Pršić napravio spisak poginulih starešina u Velikom ratu

D. VUJIČIĆ

24. 05. 2021. u 10:06

"A KAD je granulo jutro 14. avgusta, naši su se našli pred samim bugarskim rovovima. Jedan proplanak, lep kao u proleće, sav izriven bombama i zrnima, razdvajao je dva neprijatelja.

ОТРГАО ОД ЗАБОРАВА ВИШЕ ОД 15.000 СРПСКИХ ЈУНАКА: Др Милоје Пршић направио списак погинулих старешина у Великом рату

Foto Arhiva

Nije bilo moguće ovako ostati. Kapetan Dragutin krete svoju četu - opstanka je bilo samo ako se bugarski rovovi osvoje i Bugari oteraju.

- Na čelu čete on pođe na juriš, njegovoj četi sledovaše ostale čete, i kad je on pogođen ležao na samom bugarskom rovu, samo su glasnici bugarski mogli da pobegnu i jave poraz."

PODVIG Miloje Pršić godinama prikupljao građu za "Spomenicu", Foto Arhiva

Ovako je major Sava Vitomirović, u nekrologu u "Ratniku", neposredno nakon rata 1919. godine, opisao pogibiju kapetana Dragutina P. Stefanovića na Veterniku avgusta 1916.

POŠTOVANjE

- U ovu spomenicu nisu ušla imena 71.000 vojnika i starešina koje smo izgubili 1912. i 1913. a to je činilo 31,55 odsto operativnog sastava vojske. Samo tokom pegavca 1915. uoči Makenzenove ofanzive Srbija je ostala bez najamanje 127.000 civila i vojnika. Usledila je Albanija i povlačenje. U 1914. i 1915. Srbija je izgubila 1.050.000 ljudi ili četvrtinu populacije. Ova knjiga je napravljena da se to ne zaboravi - objašnjava profesor.

Foto Arhiva

Pukovnik prof. Miloje Pršić, najugledniji srpski vojni arhivista, ovaj nekrolog majora Save Vitomirovića odabrao je za "sliku jednog vremena" u kome je Srbija, sva krvava i u zavojima nakon Prvog svetskog rata, popisivala svoje pale junake.

Objašnjava, za "Novosti", da je to bio period prvih pet godina nakon Velikog rata i dodaje da su nakon toga "politički entuzijazam" i interesovanje da se žrtve, civilne i vojne, popišu za sva vremena - u Kraljevini tri naroda naglo splasnuli.

Spomenica za 15.819 palih srpskih starešina u Prvom svetskom ratu, koju je Miloje Pršić sa saradnicima iz arhiva napravio 100 godina kasnije, prvi je ovakav "spomenik palima" napravljen kod nas.

- Nisu popisani svi poginuli, ali velika većina jeste - govori Pršić.

- Ovu knjigu sam zamislio kao prvu "javku" srpskih besmrtnika i očekujem da će biti "dopisana". Uz imena oficira i podoficira nalazi se i nekoliko rečenica kako i gde su pali junaci za otadžbinu.

OFICIR I ISTORIČAR

DR Miloje Pršić, sem vojnih škola, završio je istoriju i doktorirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Bio je načelnik Vojnoistorijskog instituta, načelnik Katedre za vojnu istoriju i zakratko posle 5. oktobra imenovan je za čoveka za saradnju sa Haškim tribunalom. Zbog "saradnje" Boris Tadić ga je smenio, penzionisao i ostavio bez čina generala. Ranije je bio sekretar Međunarodne komisije za uporednu vojnu istoriju i urednik eminentnog međunarodnog časopisa na engleskom "Revija međunarodne vojne istorije". Dugo godina uređivao je "Vojnoistorijski glasnik."

Foto Arhiva

U sastavljanju spiska poginulih i umrlih starešina neposredno posle rata, korišćeni su arhivi Srpske vojske i Vojske Kraljevine Jugoslavije i celokupni arhiv Vojnoistorijskog instituta. Samo terenski rad provere je trajao punih osam godina.

- To je iskustvo koje koje mora da doživi svaki čovek koji se bavi istorijom.

Od okruga do okruga, praktično od crkve do crkve širom republike, listane su knjige i poređena imena palih junaka.

Nema "duplih" heroja, ali sigurno ima neupisanih - kaže Pršić.

- Tek kao "istoričar u godinama", video sam knjige spomenice mrtvim junacima rukom pisane u selima Srbije. Ko to nije video, ne može da razume sa kojom ljubavi i požrtvovanjem je srpski vojnik branio otadžbinu.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (2)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)