OČEVI ČUVAJU KARIJERU, A MAJKE DECU: Za 90 odsto roditelja ključni faktor promene posla je fleksibilnost radnog vremena

J. Ž. S.

21. 05. 2021. u 10:30

DOK su deca bila u uzrastu za vrtić, oko 70 odsto očeva je napredovalo na poslu, dok je to postiglo upola manje majki.

ОЧЕВИ ЧУВАЈУ КАРИЈЕРУ, А МАЈКЕ ДЕЦУ: За 90 одсто родитеља кључни фактор промене посла је флексибилност радног времена

Foto Depositphotos

To govori da su žene onemogućene da se bave karijerom i napredovanjem, jer se više angažuju u porodici. Ovaj nesklad postoji i u zaradi i uloženom vremenu.

Ove rezultate istraživanja Ministarstva za brigu o porodici i Fondacije Ana i Vlade Divac, uz pomoć Evropske komisije, o usklađenosti radnog i porodičnog života, predstavila je juče pomoćnica ministra Aleksandra Čamagić.

Kada bi trebalo da menjaju posao, od presudnog značaja za gotovo 90 odsto roditelja bila bi to činjenica da li novi poslodavac nudi neku formu fleksibilnog radnog vremena.

Porodične obaveze i dalje se tradicionalno vezuju za žene, pa su majke najčešće te koje snose najveći deo organizacije kućnih poslova, obaveza oko dece, ali i poslovnog dela života. Zato je ključno da država, opštine i sami poslodavci, u partnerskom odnosu sa zaposlenima, nađu način da stvore uslove za zadovoljne, a time i produktivnije radnike.
- Rodna nejednakost i dalje postoji. Radićemo na tome, pre svega kroz usklađivanje smena u školama i vrtićima, ali i motivisanjem poslodavaca da izađu u susret zaposlenim roditeljima - istakla je Čamagićeva.

Gordana Bjelobrk, koordinatorka projekta, naglasila je da je važno napraviti spregu, gde će poslodavci izaći u susret roditeljima fleksibilnim radnim vremenom.

- Ako možemo da nađemo nešto pozitivno u protekloj kovid godini, to je onda činjenica da je puno poslodavaca uspelo da testira rad od kuće - rekla je Bjelobrkova. - Cilj je da se taj oblik rada, i kada pandemija prođe, prihvati kao uobičajena opcija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
SKANDAL NA KONFERENCIJI: Delegacija Srbije napustila sastanak, sramne provokacije hrvatskog predstavnika

SKANDAL NA KONFERENCIJI: Delegacija Srbije napustila sastanak, sramne provokacije hrvatskog predstavnika

DELEGACIJA Srbije i zamenik predsedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i bezbednost Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević napustili su danas godišnji sastanak predstavnika komisija za odbranu i bezbednost parlamenata Jugoistočne Evrope nakon što je poslanik hrvatskog Sabora, govoreći o Savetu Evrope, rekla da će Priština biti primljena u Savet Evrope što je bila direktna provokacija upućena delegaciji Srbije.

12. 06. 2024. u 16:13

Komentari (0)

JOŠ NISTE ODLUČILI GDE ĆETE NA LETOVANJE? Kontiki vas vodi u Tunis po neverovatno niskim cenama