VAKCINA UZ RAMAZAN: Za vernike islamske veroispovesti počinje sveti mesec posta

N. KOČOVIĆ

13. 04. 2021. u 09:22

RAMAZAN, najvažniji i najradosniji mesec u islamu, i ove godine proteći će u znaku virusa korona, a verski velikodostojnici su u porukama vernike pozvali na oprez i pridržavanje propisanih epidemioloških mera.

ВАКЦИНА УЗ РАМАЗАН: За вернике исламске вероисповести почиње свети месец поста

Foto Tanjug

Za razliku od prošle godine, kada su bile zatvorene džamije, zbog čega muslimanski vernici nisu mogli u njima da obavljaju večernje molitve (teravije), ove godine će to biti omogućeno, uz pridržavanje mera.

Sveti mesec muslimana, počeo je sinoć zalaskom sunca, a u narednih 30 dana, do Ramazanskog bajrama 13. maja, islamski vernici uzdržavaće se tokom dana od jela i pića, loših misli i postupaka, provodeći vreme u molitvi i činjenju dobrih dela.

Post, prema rečima reis-ul-uleme Islamske zajednice Srbije Seada Nasufovića, neće prekinuti primanje vakcine.

- Tokom posta se ne može popiti ni kap vode, ne može se hrana uneti, niti se može lek koristiti, ali je dozvoljeno primiti vakcinu ukoliko ona u sebi ne sadrži hranljive sastojke, kao što je slučaj sa ovim vakcinama. Prijavio sam se i sam i evo već mesec dana sam u redu za vakcinu - poručio je on, uz čestitke vernicima za predstojeći praznik.

Novopazarci, uprkos opštem sivilu, u nadi iščekuju praznik.

- Ramazan je mesec radosti, mira, mesec druženja i nadam se da će korona uskoro nestati i da će Novim Pazarom kao i ranijih godina vladati čuvena topla i srdačna ramazanska atmosfera - kažu žitelji ovog grada islamske veroispovesti.

OPREZ I ODGOVORNOST

PREDSEDNIK Mešihata Islamske zajednice u Srbiji Mevlud Dudić kazao je da se zbog virusa u ramazan ulazi sa strahom i neizvesnošću zbog čega je vernike pozvao na oprez, odgovornost i čuvanje zdravlja i života ljudi.

- Svakodnevno slušamo o velikom broju novozaraženih i umrlih, ali i svedočimo nastojanju nadležnih organa da se, kroz program imunizacije, suzbije dalje širenje virusa, što zahteva našu punu podršku - poručio je Dudić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave