DRMATIČAN APEL DOKTORA STOJANOVIĆA: Kod britanskog soja brži razvoj kliničke slike i mnogo teži nalazi!

Novosti online

26. 03. 2021. u 10:02

DIREKTOR Kliničko bolničkog centra "Zemun", profesor dr Dragoš Stojanović je naveo da se povećava broj novozaraženih, ali i pacijenata kojima je potrebna hospitalizacija.

ДРМАТИЧАН АПЕЛ ДОКТОРА СТОЈАНОВИЋА: Код британског соја бржи развој клиничке слике и много тежи налази!

Foto: Printscreen

- Za pomalo, ali se povećava. Ta statistika je u ovom trenutku za nas malo lakša s obzirom da su se u poslednjih nekoliko dana u kovid sistem uključili ponovo KBC "Zvezdara" i KBC "Bežanijska kosa". Pored bolnice u Batajnici koja ima najveći broj pacijenata, skoro 900 u ovom trenutku, i Arene i KBC "Dragiša Mišović", tu je i zemunska bolnica - rekao je Stojanović.

Ukazao je da je sinoć oko 21 čas u prijemno-trijanom centru KBC "Zemun" bilo negde oko 100 ljudi, kao i da je to više nego prethodnih dana.

Naveo je da u ovom trenutku je u KBC "Zemun" smešteno 307 pacijenata, od toga 55 na intenzivnim negama, 24 je intubirano, a 28 je na nekom od neinvazivnih vidova ventilacije.

- Ti pacijenti su preteći da mogu da pređu sa neinvazivnih vidova ventilacije u intubirani status - naglasio je Stojanović.

"Čak 80 odsto pacijenata 1970. ili 1980. godište"

Istakao je da je u januaru oko 14 odsto bilo prisutno britanskog soja virusa, dok je u februaru taj procenat iznosio 58 odsto, a u martu 84 odsto.

Na pitanje šta je primećeno kod tih pacijenata, Stojanović kaže da je kod britanskog soja skoro duplo brži razvoj kliničke slike i mnogo su teži nalazi.

- Mi smo upravo analizirali u poslednjih 15 dana, negde oko 80 odsto pacijenata su 1970. ili 1980. godište, u trećem ili četvrtom danu razvoja kliničke slike, sa obostranim upalama pluća - rekao je Stojanović.

Na pitanje da li među pacijentima ima i onih koji su vakcinisani, Stojanović kaže da ih imaju.

- Pacijenti koji dođu posle prve ili posle druge doze vakcine, pa čak i posle nekog perioda koji je prošao su sa mnogo lakšim kliničkim slikama i mi nismo imali nijedan tako težak nalaz - naveo je Stojanović.

"Nije mali broj čitavih porodica koje leže po bolnicama"

Poručio je da već godinu dana apeluju da je neophpodno nošenje maski, držanje distance i poštovanje mera, kao i vakcinacija.

- Ja ponovo molim, pomozite sebi da bismo mi mogli da pomognemo vama i onima koji su sa vama. Nije mali broj čitavih porodica da leže po bolnicama - upozorio je Stojanović i dodao da u ovom trenutku u KBC Zemun ima njih pet.

Naveo je da sve bolnice u ovom trenutku imaju slobodnih mesta.

- Impresivno je da vidite na četiri grupe, kako je Ministarstvo zdravlja podelilo i napravilo raspoređivanje pacijentana i praćenje stanja na terenu, u svakom trenutku znamo gde i u kojoj bolnici ima slobodnih mesta, kako se ko uključuje, koliko ima mesta na intenzivnim negama i ko može prema težini kliničke slike i situaciji u kojoj se nalazi pacijent da se rasporedi - objasnio je Stojanović i naglasio da se to na minutnom nivou prati.

Na pitanje koji su bili najveći izazovi za ovih godinu dana od kako su u kovid sistemu, Stojanović kaže da su u avgustu za 36 sati primili 226 paijenata.

- To je bio izazov koji se tiče brojki, trebalo je pre toga isprazniti bolnicu, pripremiti bolnicu za kovid režim rada i primiti tih 226 pacijenta - rekao je doktor.

Naveo je da su za godinu dana u prijemno-trijažnom centru KBC "Zemun" pregledali više od 22.000 pacijenata, a na bolničko lečenje primili njih skoro 8.000.

"Neki zdravstveni ranici ne odlaze kućama, već spavaju u bolnici"

Na pitanje čemu ih je ova pandemija naučila, Stojanović kaže mnogo tome.

- Prvo da smo usvojili sve principe koji su adekvatni za lečenje, predviđanje stanja i napredovanje bolesti nas je naučilo da je nepredvidivo, bez obzira koliko god se potrudili oko svakog pacijenta, koliko god smo dali lekova, bili u praćenju njegovog respiratornog statusa komlikacije su nepredividive - rekao je on.

Naveo je mnogo zahvalan medicinskim radnicima i osoblju, jer nije lako svakog jutra izneti 60 boca za kiseonik i istakao da neki zdravstveni ranici ne odlaze kućama, već spavaju u bolnici.

- Od početka kovida mi smo odvojili jednu renoviranu zgradu, koja je planirana da bude otvorena prošle godine, međutim stigla nas je korona. Naši zdravstveni ranici kada završe smenu u toku noći, to su uglavnom sestre i osoblje, da mogu da prespavaju tu, imaju hranu i tuševe da mogu da se spreme kao u svojim kućnim uslovima - naveo je Stojanović i dodao da se mnogo njih odvojilo od porodica kako ih ne bi zarazili.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili