SOKOLI KREPILI I DUŠU I TELO: Filip Bjelić (25) osvetlio prošlost Nove Varoši između dva svetska rata

Dragoljub Gagričić

07. 03. 2021. u 20:00

PRVO sokolsko društvo u Raškoj oblasti osnovano je u Novoj Varoši 1924. godine i do Drugog svetskog rata odigralo je zapaženu nacionalnu i kulturno-prosvetnu ulogu, ostavljajući jak pečat na život i rad starovlaške palanke i okoline.

СОКОЛИ КРЕПИЛИ И ДУШУ И ТЕЛО: Филип Бјелић (25) осветлио прошлост Нове Вароши између два светска рата

Foto Privatna arhiva

Iz poznatih familija Karamatijevića, Stevovića, Tomića, Musića, Berbovića, Borisavljevića, Hadžimurtezića, Subotića, Glavonjića, Mlađenovića, Ljujića, Gujaničića regrutovani su članovi, i po nekoliko iz jedne porodice, koji će "zlog proleća" 1941. godine stupiti u redove dva antifašistička pokreta.

Tamu zaborava nad zapostavljenim radom ove organizacije ili kod nekih istraživača pominjane samo u fragmentima, skinuo je krajem akademskih studija na Katedri za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu Novovarošanin Filip Bjelić (25) master radom "Sokolski pokret u novovaroškom kraju 1924-1941".

SOKOLSTVO kao velika narodna škola, nastalo u Češkoj 1862. godine kao izrazito slovenski nacionalnooslobodilački pokret i organizacija za telesne vežbe, uz ime ptice koja je u slovenskoj narodnoj poeziji sinonim plemenitosti i junaštva, ideal snage, lepote i borbenosti, prve korene u ekonomski zaostalom kraju pustilo je u prvoj deceniji 20. veka, ali je tokom tri rata delatnost zamrla.

- Sokolsko društvo u Novoj Varoši osnovano je na Bogojavljenje, 19. januara 1924. godine, na inicijativu sreskog načelnika i predavača gimnastike u Gimnaziji Svetozara Brkanovića, učitelja Velička Markovića, sveštenika Jevstatija Karamatijevića, dr Konstantina Černjajeva, Rajka Rajanovića i drugih, uz veliku pomoć "užičkog Čeha" Josifa Jehličke (1891-1986). Društvo je delovalo pri Sokolskoj župi Užice sa zadatkom da u fizičkom i kulturnom pogledu podiže omladinu, a imalo je i sokolske čete u Debelji, Radoinji, Bistrici i Radijevićima - zapisao je Bjelić, trenutno nezaposleni profesor istorije.

SAKUPLjAČ NARODNE RIZNICE

VEĆ deset godina Bjelić istražuje prošlost zavičaja, a i sakuplja umotvorine narodne riznice - anegdote, poslovice, zagonetke, legende. Kako kaže, zabeležio je preko 500 izreka, oko 800 pesama "iz vika", pa one "na bas", te strane reči i izraze. Od zaborava otrže stare fotografije i predmete...

ISTRAŽIVAČ Filip Bjelić, Foto Privatna arhiva

O bogatoj delatnosti sokola svedoči obimna arhivska građa, izveštaji međuratne lokalne i državne štampe, te pevački, pozorišni i tamburaški odseci, tečajevi, priredbe i svečanosti, pošumljavanje goleti i posebno sokolski sletovi u Varoši, okolnim mestima, pa odlasci u Sarajevo, Ljubljanu, Prag...

SLET Sokoli po povratku iz Požege, Foto Privatna arhiva

UZ kadrovsku i finansijsku oskudicu, pomoć je stizala od dobrotvora, trgovaca, zanatlija, industrijalaca, ponekad iz državne kase. Sve ove pojedinosti iz master rada Bjelića kod prof. dr Ljubodraga Dimića, uz nove dokumente, naći će se u monografiji, koju priprema.

- Dobrovoljnim prilozima i radom u Bistrici je sagrađen Sokolski dom, a nakon decenije od osnivanja društvo u Novoj Varoši je uspelo da prikupi građu i materijal za podizanje doma. Poznati industrijalac Drago Borisavljević (1897-1937) još 1928. godine poklonio je plac, dok je veliki priložnik bio i njegov stric Milan M. Borisavljević, kao i brojni sugrađani. Kamen temeljac položen je 2. avgusta 1933. godine, a krov podignut 1936. godine. Članovi su se u prostorije uselili 1939. godine, a Dom nikad nije osvećen i svečano otvoren - naglašava Bjelić.

Foto Privatna arhiva

Iako je bio deo istorije grada, podignut uz velik napore i odricanja, dom u Karađorđevoj ulici doživeo je neslavnu sudbinu. Nakon Drugog svetskog rata zgradu je koristilo DTV "Partizan", zatim su ga Varošani zvali "stari Dom kulture", pošto su u velikoj sali sve do 1969. bile priredbe i prikazivani filmovi.

Nemarom vlasti dom je ostao bez krova, goli zidovi su pretili da se obruše na glavnu ulicu, pa su uklonjeni pre nekoliko godina, tako da se danas ne poznaju ni temelji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?