CRVENO SLOVO NOVINARSTVA: U Domu Vojske u Beogradu, obeleženo 99 godina imena dnevnog lista "borba" i prvi rođendan istoimenog mesečnika

B. S.

19. 02. 2021. u 19:47

IME legendarnog dnevnog lista "Borba" obeležilo je u petak 99 godina postojanja, a istovremeno je njegov naslednik, časopis "Borba" posvećen kulturi, umetnosti i tradiciji, obeležio prvi rođendan.

ЦРВЕНО СЛОВО НОВИНАРСТВА: У Дому Војске у Београду, обележено 99 година имена дневног листа борба и први рођендан истоименог месечника

Ministarka Maja Gojković prelistavala stare brojeve "Borbe" / Foto D. Milovanović

Obe značajne godišnjice su svečano obeležene u Domu Vojske Srbije u Beogradu, uz prisustvo predstavnika Vlade i Skupštine Srbije, umetnika i javnih ličnosti.

- O značaju kulture za jedan narod, državu i društvo je izlišno govoriti, uvek se moramo podsetiti koliko je ona bitna za nacionalni identitet, za dobru sliku jedne zemlje u svetu i za stvaranje novih generacija koje će znati da samo oni narodi i društva koji cene i neguju svoju tradiciju mogu računati na budućnost - naglasila je Maja Gojković, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja, obraćajući se zvanicama. - Zato je važno to što časopis "Borba" čini već godinu dana, da širokoj javnosti predstavlja i afirmiše teme iz kulture.

Stara "Borba" je bila kolevka jugoslovenskog žurnalizma, ime koje život znači i rasadnik sjajnih novinara i foto-reportera, istakao je direktor časopisa Andrija Jorgić:

- U "Borbi" su objavljivali i Ivo Andrić, Miloš Crnjanski, Slobodan Selenić, Dobrica Ćosić... Naš cilj je da ovaj novi časopis postane tradicija u srpskom novinarstvu. Mlada redakcija uspešno vodi svoju borbu, pokretana čistim entuzijazmom. Ti mladi ljudi, studenti političkih nauka i bezbednosti, dokaz su da Srbija ima budućnost.

"KEKEC" OBELEŽIO DETINjSTVA

MINISTARKA Maja Gojković dugo se zadržala prelistavajući komplet legendarnog dečjeg list "Kekec", koji je izdavala "Borba".

- Ovo su novine koje su obeležile detinjstvo moje generacije. Kao što je "Borba" obeležila to doba. Neko ju je voleo, neko nije, ali su je svi čitali - rekla je ministarka Maja Gojković.

Redakcija "Borbe" je u petak uručila i najviša priznanja institucijama i pojedincima čiji su napori i dela obeležili prošlu godinu. Na prvom mestu tu je Kliničko-bolnički centar "Bežanijska kosa", čiji su lekari i medicinsko osoblje pokazali nesebičnost i požrtvovanje u borbi sa virusom korona. Drugu zlatnu medalju ponelo je 10 nosilaca iz iste porodice: mama Jovana Đurić iz Laćarka koja posle smrti supruga sama brine o devetoro dece. Osim toga, tradicionalno, povodom dana ovog lista, saradnicima novina i zaposlenima, uručene su i zahvalnice: Medija centru "Odbrana", KUD "Šumadija 05", Vinariji "Levač" koja je za rođendan lista pripremila 99 boca šardonea pod imenom "borba", Radiju Kosovska Mitrovica, RTV Pančevo, RTV Vojvodina, Štampariji "Borba", Goranu Ninkoviću kao najboljem radniku, Stefanu Đorđeviću i Umetničkoj galeriji "Nadežda Petrović" iz Čačka.

Foto Tanjug

212 STOLICA

 

U "BORBINOJ" sali za sastanke sa 212 stolica rođen je, i tu je odigrao prve predstave, Atelje 212. Iz njene redakcije su proistekli "Večernje novosti", "Kekec" i radio Studio B. "Borba" je od devedesetih godina prošlog veka dala najveći broj osnivača i urednika privatnih dnevnika i nedeljnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...