PREMINUO POZNATI SRPSKI INFEKTOLOG: Doktor Stevan Baljošević umro posle duge i teške bolesti

Tanjug

18. 01. 2021. u 22:22

PROF. dr Stevan Baljošević, poznati jugoslovenski i srpski infektolog, preminuo je u 82. godini posle duže i teške bolesti, potvrdio je za Kosovo onlajn njegov sin dr Ivan Baljošević.

ПРЕМИНУО ПОЗНАТИ СРПСКИ ИНФЕКТОЛОГ: Доктор Стеван Баљошевић умро после дуге и тешке болести

Stevan Baljošević

Baljošević je rođen 22. avgusta 1938. godine u Orahovcu.

Doktorirao je 1975. godine na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Specijalizaciju iz kliničke imunologije završio je u Parizu 1975/76. godine.

Teorijsku i praktičnu nastavu obavljao je od 1973. godine na Medicinskom i Stomatološkom fakultetu, a potom u Kruševcu i Kosovskoj Mitrovici, gde je izmešten 1999. Univerzitet iz Prištine.

Zbog širokog poznavanja infektologije i graničnih medicinskih disciplina, bio je mentor u izradi 11 magistarskih radova i 10 doktorskih disertacija, koje su s uspehom odbranjene na Medicinskom i Stomatološkom fakultetu u Prištini.

Ceo radni vek bavio se infektivnim bolestima.

Bio je načelnik Odeljenja za infektivne bolesti gastrointestinalnog trakta (1975-2000), direktor Infektivne klinike Kliničko-bolničkog centra u Prištini (1976-2003) i direktor Kliničko-bolničkog centra u Prištini (1993-1998).

Kao predsednik Jugoslovenske komisije za Unicef od 1984. do 1988. godine učestvovao je u sprovođenju svetskih aktivnosti za dobrobit dece u raznim oblastima, pre svega u zemljama u razvoju.

Afirmisao je stavove na opštoj primeni vakcinacije protiv zaraznih bolesti, na jugoslovenskim iskustvima, na osnovu čega su SFRJ, SRJ i Srbija dobile značajna priznanja na skupštinama Unicefa u Njujorku, Parizu, Ženevi i Rimu.

Napisao je, predstavio i publikovao 127 stručnih i naučnih radova na stručnim sastancima, simpozijumima i kongresima infektologa, pedijatara, epidemiologa, internista, imunologa, reumatologa i hepatologa u zemlji i inostranstvu, kao i na kongresima Balkanske medicinske unije i infektologa evropskih zemalja.

Bio je član je i Infektološkog društva francuskog jezika i Balkanske medicinske unije, generalni sekretar Društva lekara Kosova i Metohije, član Upravnog odbora Srpskog lekarskog društva, Saveza lekarskih društava Jugoslavije i Balkanske medicinske unije, kao i predsednik Udruženja privatnih lekara i stomatologa Rasinskog okruga.

Za vanrednog člana Akademije medicinskih nauka Srpskog lekarskog društva izabran je 1985. a za redovnog člana 1988. godine.

Bio je i član predsedništva Akademije medicinskih nauka.

Za predani rad u Srpskom lekarskom društvu, Akademiji medicinskih nauka, Univerzitetu i društvenom angažmanu dobio je Zahvalnicu, Diplomu i Povelju Srpskog lekarskog društva, a 2009. godine i Nagradu za životno delo Srpskog lekarskog društva.

Dobitnik je Medalje italijanskog Unicefa, Plakete jugoslovenskog Unicefa i Plakete Saveza lekarskih društava Jugoslavije. Takođe, dobitnik je Oktobarske nagrade Grada Prištine i Vidovdanskog priznanja Univerziteta u Prištini za duhovno i naučno uzdizanje univerzitetske misli.

Povodom 45 godina rada Medicinskog fakulteta u Prištini, 2014. godine u Kosovskoj Mitrovici dobio je Zahvalnicu za doprinos obrazovnom i naučnom razvoju Medicinskog fakulteta u Prištini.

Odlikovan je i Ordenom rada i Ordenom zasluga za narod SFRJ.

Iza sebe je ostavio sina doc. dr Ivana specijalistu otorinolaringologije, ćerku Biljanu profesora fizike i unuke.

Stevan Baljošević biće sahranjen u četvrtak 21. januara, u Kruševcu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (5)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024