"NOVOSTI" U NOVOJ KOVID BOLNICI U BATAJNICI: Opremljena kao najsavremeniji svetski centri, danas prima prve pacijente (FOTO)

M. Marković

04. 12. 2020. u 07:09

GLAVNA kovid-bolnica u Srbiji, u Batajnici, danas popodne primiće prve pacijente zaražene virusom korona.

НОВОСТИ У НОВОЈ КОВИД БОЛНИЦИ У БАТАЈНИЦИ: Опремљена као најсавременији светски центри,  данас прима прве пацијенте (ФОТО)

Foto D. Milovanović

Da ista muka nije desetkovala radnike na ovom, za državu Srbiju i njeno zdravstvo vitalno značajnom projektu, bolnica bi već, pre koji dan, kako je i planirano, bila otvorena za obolele.

Više od 200 ljudi koji su objekat gradili od početka, od 1. avgusta, opaki virus izbacio je iz stroja i to je usporilo radove. Ipak je, za 122 dana završena i spremna da primi prve obolele.

Foto: D. Milovanović

Medicinski graditeljski napor Srbije da završi započeti posao urodio je plodom. I ovo je prvi put da Srbija, u okolnostima velike zdravstvene opasnosti, napravi podvig.

Reporteri "Novosti" bili su u višesatnoj "viziti" i do detalja pregledali sva odeljenja nove bolnice, spremne za prijem pacijenata. Bez ikakvog nadzora i posebnih vodiča, naša ekipa je, juče "pretresla" sve: od ulaza do poslednjeg sprata, sve tri celine bolničkog kompleksa i proverila s čime će se suočiti, danas, prvi pacijenti.

Dočekaće ih, najpre, najstručniji i najiskusniji lekari i drugo medicinsko osoblje koje će, već oko podneva, preuzeti bolnicu. Odeljenja intenzivne i poluintenzivne nege, ali i druga koja prate ovo lečenje, su opremljena po najvišim svetskim standardima.

Foto: D. Milovanović

Hiljadu do hiljadu i po medicinara, prekaljenih u borbi sa kovidom, u ovoj bolnici će brinuti o 250 pacijenata najteže pogođenih bolešću, i 680 lakše zaraženih (kapacitet bolnice je 930 pacijenata).

Sve je već spremno i sve pod konac u ovoj savremenoj i tehnološki maksimalno opremljenoj bolnici. Slika koju beležimo, ni nalik na dosadašnje, ovovremenim neprilikama pogođenim u Srbiji - bliža je svetskim slikama koje stižu iz država, odavno uhvaćenim ukoštac sa kovidom, a koje su brzo gradile nove kapacitete u susret sa virusom koji bespoštedno kosi. Ova, glavna kovid-bolnica u Srbiji, nije građena kao ona u Kini, u Vuhanu, prvom žarištu kovida. Nije od kontejnera. Njeni su temelji betonski, bolnica građena i za vreme kad ova epidemija prođe. Tada će biti multifunkcionalni centar, na ponos graditelja i njenih idejnih pokretača. Sistem koji će pomoći da se rastereti kompletno zdravstvo, ne samo Beograda, već i čitave Srbije.

PRISTUPNICE

SVE je spremno za prijem pacijenata, ne samo u bolničkom kompleksu. Sve pristupnice ovoj bolnici odavno su završene. Proširenje na novosadskom putu na koji se naslanja, i sve što je od Grada Beograda tražilo Ministarstvo zdravlja i naložio Krizni štab.

Odeljenje intenzivne nege.

Iznad svakog kreveta su respiratori i monitori. Svaki krevet "pokriven je", laički govoreći, nadzorom da u svakoj sekundi alarmira na promene stanja pacijenta.

Poluintenzivna nega.

Ovo odeljenje opremljeno je gotovo kao - intenzivno. U njega će danas biti primljeni pacijenti sa zdravstvenim stanjem koje ne zahteva invazivnu ventilaciju.

Bolnica je opremljena, uveravamo se, novim, najsavremenijim skenerima, angio salom...

Posebnim odeljenjem za dijalizu sa 12 aparata za potrebe bubrežnih bolesnika, što nemaju ni mnogi svetski kovid-centri. Na drugom spratu, u centralnom delu je, prvi put u ovakvoj jednoj ustanovi u Srbiji - odeljenje telemetrije. Centralni punkt ili tačka na kojoj se kompjuterski prati stanje eventualne promene zdravlja svakog pacijenta - metoda savršenija od "holtera", tako da se, u ovom centru, u svakom trenutku može sagledati problem i brzo reagovati.

Sve tri celine bolničkog kompleksa, povezane su takozvanom "toplom vezom". Ona štiti medicinsko osoblje i pacijente koji neće biti izloženi hladnoći, dok cirkulišu iz jedne u drugu zgradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)