DR DANICA GRUJIČIĆ: Srbija treba da ima nuklearne elektrane! Černobilj je bio, ali pre 40 godina! (VIDEO)

Novosti online

03. 12. 2020. u 15:25

NUKLEARNE energije se ne treba plašiti, treba je znati, ispitivati i kontrolisati, a mi u Srbiji možemo sve to, poručila je danas dr Danica Grujičić, direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije i načelnica Odeljenja za stereotaksičnu neuroradiohirurgiju, gama-nož.

ДР ДАНИЦА ГРУЈИЧИЋ: Србија треба да има нуклеарне електране! Чернобиљ је био, али пре 40 година! (ВИДЕО)

Foto: Tanjug

Grujičić je na konferenciji "Nuklearna sigurnost danas", koju je organizovao Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije, govorila na temu značaja radioterapije, radiohirurgije i nuklearne medicine u lečenju onkoloških bolesnika

- Ono što bismo želeli u kratkom roku da uradimo, posebno ako nam država izađe u susret i ako krenemo da gradimo novu zgradu za onkologiju, jeste nabavka nabavka novih aparata sa čestičnim zračenjem - izjavila je Grujičić.

Prema njenim rečima, značaj nuklearne energije u medicini postaje sve veći, počevši od dijagnostike, preko terapije do onoga što najviše interesuje – šta će se sve razvijati u budućonsti.

- Nuklearna medicina predstavlja poseban vid specijalizacije. Zahvaljujući lekovima, koji su obeleženi posebnim supstancama i materijama, a koji se ubrzgavaju u krvne sudove pacijenta, možete tačno da vidite gde se odvijaju određeni patološki procesi – objašnjava Grujičić.

Naglašava da osim toga, u nekom broju slučajeva, ti lekovi mogu da budu korisni u lečenju tumora kao što su tumori štitaste žlezde, neuroendokrini tumori, i kako naglašava, "verovatno u budućnosti za čitav sijaset bolesti koji će moći tako da se leče".

- SPECT gama kamera je nešto što je već dugo godina u upotrebi. Razvojem radiohirurgije mi dobijamo aparate koji su u stanju da zamene hiruršku intervenciju, te se na minimalno invanzivan način, pacijent moćže lečiti, zalečiti I izlečiti – kaže Grujičić.

Osim iks i gama zraka, koji se najčešće koriste u radio terapiji, ističe da ono što što je predmet interesa nuklearne medicine je zračenje česticama, koje je najprezicnije zračenje koje danas postoji.

- Da bi se neki tumor u orgainzmu ozračio, tretirao na određen način, zraci moraju proći i kroz zdravo tivo. Naši fizičari i inženjeri su kosntruisali takve sprave koje to oštećenje mogu učininti minimalnim. Međutim, kod čestičnog zračenja tog oštečenja uopšte nema - napominje.

Kako navodi, danas se najčeše koriste proton čestice, a u ispitivanju su i mnoge druge, koje se takođe se mogu koristiti u lečenju.

- Ono što Srbija treba da ima je, ne samo korišćenje nuklearne energije za lečenje pacijenta i naučna ispitivanja, već i kao najčistiju energeriju - nuklearne elektrane - smatra Grujičić.

- Kad se to spomene pomisli se na Černobilj, ali to je bilo pre 50 godina. Tehnologija je napredovala a sgurno je da bismo zdravo živeli i da se ne bismo razboleli nuklearna energija, može da bude izvor energije, koji je najbezbedniji i najčistiji – zaključila je dr Grujičić.

(eKapija)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)