FOTOGRAFIJA IZ MLADOSTI KAO DOKAZ: Duboka i neraskidiva veza patrijarha Irineja sa Kosmetom (FOTO)

Novosti online

21. 11. 2020. u 13:02

ARHIEPISKOP pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski Irinej, ostaće upamćen po mnogim stvarima, ali ono što je i sam uvek naglašavao, posebnu vezanost osećao je prema Kosovu, koje je bilo bilo neizostavni deo patrijarhovih obraćanja.

ФОТОГРАФИЈА ИЗ МЛАДОСТИ КАО ДОКАЗ: Дубока и нераскидива веза патријарха Иринеја са Косметом (ФОТО)

Foto: Fejsbuk

Patrijarh Irinej je ponavljao "da se Srbija ne sme odreći Kosova, jer je onda nepovratno izgubljeno, dok se ono što je oteto može jednom i vratiti", upoređujući ga, po simboličnom značenju, sa Jerusalimom.

Jedan deo svoje maldosti Irinej je proveo upravo na Kosovu, tačnije u Bogosloviji u Prizrenu, za koju je i sam patrijarh znao da kaže da je duhovna kolevka Srpske pravoslavne crkve.

Nema puno objavljenih fotografija patrijarha iz tog perioda, ali na društvenim mrežama danas se pojavila jedna iz 1960. godine u Peći, sa ustoličenja patrijarha Germana, koja je jedno od svojevrsnih svedočanstava o vremenu koje je patrijarh proveo na Kosovu.

Na fotografiji je u prvom planu predstavnik albanske porodice sa svojim detetom u naručju, inače albanaske porodice koja je vekovima čuvala patrijajršiju.

Foto: Fejsbuk

Krajnje desno na fotografiji nalazi se i tada tridesetogodišnji jeromonah Irinej, budući patrijarh srpski.

Patrijarh je često ponavljao da se na Kosovu nalaze najveće srpske svetinje, biseri pravoslavne duhovnosti, srpske kulture i sveukupne hrišćanske i svetske duhovne baštine.

Vest o upokojenju Patrijarha Irineja dočekana je sa tugom i žaljenjem na Kosovu, čiji građani su rekli da im je poglavar SPC uvek bio podrška i nada.

- Uvek je bio uz nas, naročito uz mene kao episkopa, sveštenstvo, monaštvo, ali i one vernike, narod koji istrajava svo ovo vreme i ne želi da napusti ove svete prostore. Imao je zaista razumevanje za sve što prolazimo i saosećao je sa svakim čovekom - rekao je juče episkop raško-prizrenski Teodosije.

(Kosovo online)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)