VAKCINACIJA U SRBIJI MOŽE BITI OBAVEZNA: Evo kolike će kazne biti za one koji odbiju

Novosti online

11. 11. 2020. u 19:33

MASKA kao deo lične zaštite, kućna izolacija za pozitivne na koronu, kao i kućni karantin za one koji su bili u kontaktu sa zaraženima, biće obavezni i strogo kontrolisani, a oni koji se ogluše - sankcionisani.

ВАКЦИНАЦИЈА У СРБИЈИ МОЖЕ БИТИ ОБАВЕЗНА: Ево колике ће казне бити за оне који одбију

Foto: N. Fifić

Administrativne prepreke zbog kojih dosad u praksi nisu mogle da se sprovedu mere Kriznog štaba za borbu protiv epidemije kovida 19 i da se kazne oni koji ih ne poštuju, prevazilaze se izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji je usvojila Vlada Srbije, a ove nedelje će se o njemu izjasniti i Parlament.

Izmene relativno novog Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti bile su iznuđenje problemima u sankcionisanju onih koji krše protivepidemijske mere u vreme epidemije kovida 19. Trebalo je i zakonom regulisati nadležnost kontrole sprovođenja ovih mera.

Tako će, prema novom zakonu, kada bude usvojen, i počne da se primenjuje, svi koji su do sada i pored toga što su pozitivni na SARS-KoV-2, ali bez simptoma ili sa lakom kliničkom slikom bolesti, slobodno šetali, morati u kućnu izolaciju. Ta mera važiće za sve inficirane koji nisu za bolnicu, a nalagaće je specijalista za infektivne bolesti ili drugi doktor, u skladu sa naredbom resornog ministra. Isti doktor će obaveštavati nadležnu epidemiološku službu, a ko će kontrolisati poštovanje ove mere propisaće Vlada Srbije.

Izmenama zakona između ostalog predviđeno je da se zbog epidemije može odrediti preporučena ili obavezna vanredna vakcinacija protiv zarazne bolesti i to za sve ili za određene kategorije stanovništva. Dok su za sve ostale vakcinacije troškovi regulisani zakonima o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju, da su obavezne i besplatne ili preporučene koje osiguranici plaćaju, posebna imunizacija u vreme pandemije može se finansirati iz budžeta Srbije, u skladu sa posebnim aktom Vlade.

Zakon takođe propisuje i kazne za one koji odbijaju obaveznu imunizaciju i o tome je doktorka Verica Jovanović govorila za "Blic".

- Prema članu 85 Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti predviđena je novčana kazna u iznosu od 50.000 do 150.000 dinara za fizičko lice ako odbije obaveznu imunizaciju lica određenog uzrasta kao i za fizičko lice koje ne postupa po propisima, odlukama ili naredbama koje donose nadležni organi u skladu sa ovim zakonom, a kojima se određuju mere za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti, što bi verovatno bio slučaj kada je u pitanju obavezna vanredna imunizacija na osnovu naredbe Ministra zdravlja - objašnjava dokotorka Jovanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (16)

VELIKI FUDBALSKI HAOS: Mančester siti ne može da igra u Ligi šampiona?!