ZAŠTO JE PONEDELJKOM MANJI BROJ ZARAŽENIH? Mnogima nije jasan razlog za to, a objašnjenje je krajnje jednostavno

B. R.

02. 11. 2020. u 14:40

IZ SEDMICE u sedmicu ponavlja se isto - da je broj potvrđenih slučajeva kovid-19 značajno manji nego dan ranije, ili dan kasnije.

ЗАШТО ЈЕ ПОНЕДЕЉКОМ МАЊИ БРОЈ ЗАРАЖЕНИХ? Многима није јасан разлог за то, а објашњење је крајње једноставно

Foto: Dragan Milovanović

Iako već dugo, na baš od prvih potvrđenih slučajeva kovida, ali sigurno još od kada je u aprilu virus korona počeo da hvata zalet, od epidemiologa i članova Kriznog štaba slušamo kako podaci o broju novoinficiranih koje dobijamo ponedeljkom, nisu baš najvalidniji, mnogima nije jasno zašto je to tako.

Ako je neko, u opštoj zabrinutosti od pretnje novom zarazom, uopšte smogao snage da se našali, mogao je da "izbaci foru" - da kovid ne napada ponedeljkom. Naravno, to je daleko od istine.

Objašnjenje za manji broj inficiranih ponedeljkom je zapravo čisto proceduralne i administrativne prirode. Najveći broj kovid-ambulanti pri domovima zdravlja radi i vikendom, samo nešto kraće nego radnim danima, ali se brisevi pacijenata sa sumnjom na infekciju korona virusom uzimaju i subotom i nedeljom. U kovid-ambulantama potvrđuju da vikendom imaju manje pacijenata, valjda i zbog toga što se oni koji se i pored sumnje na zarazu, ne žure da baš vikendom potegnu kod lekara. Pogotovo, ako su u dobrom opštem stanju sa blagim simptomima.

To je jedan od razloga zašto ponedeljkom imamo manje povrđenih slučajeva kovida, a drugi je što mnoge laboratorije za obradu uzoraka nedeljom ne rade. Zato se uzorci za PCR testiranje prikupljeni u nedelju u mnogim slučajevima obrađuju tek u ponedeljak, pa i tad se ne stigne da se svi obrade do 15 sati, kada se objavljuje dnevni presek o broju testiranih osoba i pozitivnih testova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)