ČETVRT SRBIJE SLILO SE U BEOGRAD: Republički zavod za statistiku objavio podatke o stanovništvu u publikaciji "Regioni 2019"

V. C. S.

17. 10. 2020. u 12:00

PROCENjEN broj stanovnika sredinom prošle godine bio je 6.945.235, a prosečna starost 43,3 godine, objavio je Republički zavod za statistiku u godišnjoj publikaciji "Regioni 2019". Podaci su pokazali da gotovo četvrtina građana živi u Beogradu (24,4 odsto). I svi ostali pokazatelji ukazuju na to da i dalje postoji priličan jaz između severa i juga zemlje.

ЧЕТВРТ СРБИЈЕ СЛИЛО СЕ У БЕОГРАД: Републички завод за статистику објавио податке о становништву у публикацији Региони 2019

Ilustracija

Najviše para prošle godine trošili smo na hranu i bezalkoholna pića, a najmanje na zdravlje, kulturu i rekreaciju. Najviše su, očekivano, zarađivali Beograđani, najmanje na jugu i istoku zemlje. Prosečni mesečni prihodi domaćinstva bili su manji u odnosu na izdatke za ličnu potrošnju: 66.880 naspram 67.099 dinara.

Najviše dece do 14 godina živi u Šumadiji, a najmanje u Južnoj i Istočnoj Srbiji. Takođe, najviše starijih od 65 ima u Šumadiji, čak više od 400.000. Muškarci su lane prosečno živeli 73 godine, a žene 78. Vodeći uzroci smrti kod oba pola bile su bolesti sistema krvotoka.

Prema tipu porodice, najviše je bilo bračnih parova sa decom (1.040.177), a odmah iza njih bračnih parova bez dece (600.724). Registrovanih vanbračnih parova bilo je nešto više od 116.000. Zanimljivo je i da je samohranih majki bilo 291.522, a samohranih očeva 76.435. Najviše majki koje žive same sa mališanima zabeleženo je u Beogradu, a očeva u Vojvodini. Bračnih parova ubedljivo je najviše u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji, a vanbračnih u Vojvodini.

Za Vojvodinu je karakteristično i da ima najveći broj nastanjenih stanova i domaćinstava, ali je broj porodica ipak veći u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji.

Vojvodina se u publikaciji pominje i kao region sa najviše sklopljenih brakova (9.726), ali ih je tamo najviše i razvedeno. Na severu je zabeleženo i najviše ljudi sa višim i visokim obrazovanjem, dok onih bez školske spreme i sa potpuno ili polovično završenom osnovnom školom ubedljivo najviše ima u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji.

Prosečna neto zarada lane je bila 54.919 i u odnosu na godinu pre toga veća je za 8,4 odsto. Kao što se i pretpostavljalo, najveća prosečna plata bila je u Beogradskom regionu - 68.140. Tu je zabeležen i najveći procenat rasta zaposlenosti, kao i najniža stopa nezaposlenosti. Najmanji rast plata bio je u Vojvodini.

U publikaciji se pominju još neki zanimljivi podaci. Recimo, da su lane izgrađena 24.803 stana, prosečne površine 79,1 kvadratni metar; da smo vozili nešto više od dva miliona automobila; da je najviše turista prespavalo u Šumadiji; da je samo 67,8 odsto domaćinstava priključeno na javni vodovod, a samo 48,2 odsto na javnu kanalizaciju u Južnoj i Istočnoj Srbiji; da je prošle godine u odnosu na 2018. povećan broj goveda i svinja, a smanjen broj ovaca, koza i živine...

OBJAVLjENO 10.000 KNjIGA

STRANI filmovi u strukturi bioskopskih predstava učestvovali su sa više od 80 odsto; 48,5 odsto pozorišta u zemlji je amaterskih, oko 37 odsto profesionalnih, dok su ostalo dečja. Lane je izdato 10.056 naslova knjiga. Dve trećine radio i TV stanica su privatne.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (7)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo