ZBOG EPIDEMIJE KORONE Odlaže se popis stanovništva za oktobar 2021.

V.C.S.

16. 10. 2020. u 12:31

ODLAŽE se popis stanovništva, domaćinstava i stanova, koji je trebalo da se sprovede 2021. godine, objavio je Republički zavod za statistiku!

ЗБОГ ЕПИДЕМИЈЕ КОРОНЕ Одлаже се попис становништва за октобар 2021.

Novosti

- Bazirajući se na rezultatima sveobuhvatne analize i procene rizika, Republički zavod za statistiku doneo je odluku da zbog nepovoljne epidemiološke situacije prouzrokovane pandemijom kovid-19, koja može bitno da ugrozi pripreme i terensku realizaciju Popisa 2021, sprovođenje ovog najkompleksnijeg i najskupljeg statističkog istraživanja odloži za šest meseci, sa aprila na oktobar 2021. - naveli su iz RZZS.


Takođe dodaju da su, bez obzira na nepovoljnu epidemiološku situaciju, do sada uspeli da obave sve planirane aktivnosti na pripremama popisa.

- Međutim, u narednom periodu potrebno je realizovati niz aktivnosti koje zahtevaju direktan kontakt, kako zaposlenih u Zavodu sa neposrednim učesnicima u popisu (instruktorima, popisivačima, članovima popisnih komisija i drugima), tako i direktan kontakt instruktora i popisivača sa građanima. Najrizičnije su selekcija i obuka oko 20.000 kandidata za instruktore i popisivače, planirana od januara do marta, i terensko prikupljanje podataka u aprilu, kada 15.000 popisivača treba u roku od mesec dana da obiđe svaki stan, odnosno kuću, i popiše kompletno stanovništvo, uključujući i lica smeštena u staračkim domovima, psihijatrijskim bolnicama, domovima za decu bez roditeljskog staranja, studente i učenike u domovima i internatima, migrante u prihvatnim centrima i druge kategorije stanovništva u kolektivnom smeštaju koje su u većem riziku od zaražavanja - objašnjavaju u Zavodu.

Zato je, imajući u vidu neizvesnu epidemiološku situaciju i opasnost od širenja zarazne bolesti, odlučeno da se popis odloži za pola godine. Odlaganje Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova odložiće i Popis poljoprivrede, planiran za oktobar 2021, za 2022. godinu.
 

I DRUGI ODLAŽU POPISIVANjE


SRBIJA nije jedina koja odlaže popis, kažu u RZZS. Škotska i Irska, koje su planirale da ga sprovedu u aprilu 2021, zvanično su odložile popisivanje za april 2022. Ostale evropske zemlje razmatraju različite scenarije. Odeljenje za statistiku Ujedinjenih nacija i Populacioni fond UN izdali su, u septembru, set preporuka u kojima, kao najrazumnije rešenje, predlažu odlaganje popisa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...