OČUVATI KVALITET ŽIVOTA U TREĆEM DOBU: Ministar Zoran Đorđević povodom Međunarodnog dana starijih osoba

J. Ž. S.

01. 10. 2020. u 20:09

DRŽAVA će nastaviti da unapređuje položaj starih kroz zakonodavne okvire i različite vidove pomoći, kako bi im omogućila dostojanstven život.

ОЧУВАТИ КВАЛИТЕТ ЖИВОТА У ТРЕЋЕМ ДОБУ: Министар Зоран Ђорђевић поводом  Међународног дана старијих особа

Zoran Pašalić i Zoran Đorđević / Foto Tanjug

Proteklih godina uložen je znatan napor kako na podizanju standarda ustanova za smeštaj korisnika kroz izgradnju, renoviranje, adaptacije, tako i na ulaganje u obuku kadrova i promeni svesti i stavova o zaštiti starijih osoba, rekao je Zoran Đorđević, ministar za rad povodom Međunarodnog dana starijih osoba.

Prema njegovim rečima ove godine je preko mehanizma namenskih transfera ministarstvo izdvojilo značajna sredstava za razvoj usluga namenjenih starijima, pre svega onim lokalnim samoupravama koje su ispod republičkog nivoa razvijenosti i nisu u stanju da sredstva obezbede iz lokalnih budžeta.

- Potrebno je razvijati aktivan koncept socijalne politike namenjen starijim ljudima koji ima za cilj da omogući starijima da očuvaju svoje sposobnosti i kvalitet života u kućnim uslovima, da podiže nivo njihove socijalne sigurnosti, da omogući rasterećenje njihovim porodicama... - istakao je ministar.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić apelovao je povodom Međunarodnog dana starijih osoba, da nadležni uspostave efikasniji sistem socijalne zaštite usklađen sa potrebama starijih osoba u Srbiji.

- Oni se danas najviše suočavaju sa siromaštvom, bolestima, diskriminacijom i nasiljem, a poseban problem predstavlja nedostatak posebnih usluga. To se naročito videlo tokom vanrednog stanja kada su zbog mera ograničenja kretanja najviše teškoća imale starije osobe sa mentalnim i fizičkim invaliditetom kojima je potrebna podrška formalnih i neformalnih negovatelja za zadovoljavanje osnovnih životnih potreba - izjavio je Pašalić.

BOLESNI NAJUGROŽENIJI

Pašalić navodi da su brojne probleme imali i oni kojima je bio potreban urgentni smeštaj u vreme zabrane prijema u gerontološke centre i domove za stare, stariji kojima je bila neophodna pomoć gerontodomaćica koja je bila ograničena, ali i beskućnici zbog nemogućnosti prijema u prihvatilišta i druge socijalne ustanove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024