OSVETLJENJE U BOJAMA SRPSKE TROBOJKE: Ministar Zoran Đorđević najavio sređivanje spomen kosturnice na Vidu

J. Ž. S.

28. 09. 2020. u 15:35

SPOMEN - kosturnica na ostrvu Vido će biti kompletno dovršena u skladu sa originalnim projektom, uređena i osvetljena, a imaće i stalnu izložbu o stradanju srpske vojske tokom i posle Albanske golgote i stravičnog umiranja na Krfu i Vidu u Prvom svetskom ratu.

ОСВЕТЉЕЊЕ У БОЈАМА СРПСКЕ ТРОБОЈКЕ: Министар Зоран Ђорђевић најавио сређивање спомен костурнице на Виду

Foto: Ministarstvo RZBS

Mauzolej će biti i kompletno dovršen postavljanjem bronzanih statua srpskih vojnika na ulazu, prema originalnom projektu arhitekte Nikolaja Krasnova iz 1938. godine, najavio je Zoran đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Prema njegovim rečima, fasada mauzoleja će biti kompletno očišćena i sređena, a urediće se i obnoviti prilazne staze. Spomen - kosturnica, Mornarički krst pored nje i kompletan prilaz biće osvetljeni najkvalitetnijom rasvetom, koja će se kompjuterski podešavati. Osvetljenje će biti bele boje svakodnevno, dok će biti u bojama srpske trobojke kada su naši državni praznici.

- Kada državna delegacija Srbije bude dolazila na Vido da oda počast našim junacima, osvetljenje će biti crveno kao simbol krvi koju su naši vojnici prolili u Prvom svetskom ratu za Srbiju - rekao je Đorđević.

Kako je ministar naveo, izrada i postavljanje statua i uređenje mauzoleja i prostora oko njega trebalo je da bude ove godine, ali su pandemija korona virusa i zatvaranje granica to odložili za početak sledeće godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!