NEVEROVATNE GROBNICE U POMORAVLJU: Kao za faraona - ima televizor i šporet, potrošili tri miliona evra na mauzoleje (FOTO)

Z. GLIGORIJEVIĆ

19. 09. 2020. u 10:10

KREVETI, ormari, šporeti, televizori, stolovi i stolice, slike, čaše, šoljice, tacnice sa šećerom u kockama, zidni satovi, čiviluci sa odelima, vaze, veštačko cveće, igračke...

НЕВЕРОВАТНЕ ГРОБНИЦЕ У ПОМОРАВЉУ: Као за фараона - има телевизор и шпорет, потрошили три милиона евра на маузолеје (ФОТО)

Foto: Z. Gligorijević

Ovim nameštajem, belom tehnikom, posuđem i ukrasima nisu opremljeni samo stanovi, već i "kuće za onaj svet" širom Pomoravlja. Većina porodičnih grobnica na grobljima u gradovima, a naročito u selima ovog dela Srbije, po svom izgledu su daleko od pravoslavnih kanona po kojima grobno mesto treba da bude obeleženo samo krstom sa osnovnim podacima o pokojniku.

Umesto toga, podižu se "kuće", preskupi spomenici, na kojima se graviraju epitafi razne sadržine, pa čak i mobilni telefoni.

DOBRI ODNOSI SA PRECIMA

RODITELjI, koje smo zatekli kraj spomenika sina jedinca, kažu da su mu napravili spomenik u obliku orla, jer je mlad iznenada nastradao, a takav spomenik nema niko u selu. Tugovanje im je, kažu, ostalo za ceo život, ali su svom jedincu hteli da naprave nešto lepo, ako je to moguće da se kaže za nadgrobni spomenik.

- Životi živih i mrtvih su isprepletani. Onima koji ostaju da žive potrebno je da budu u dobrim odnosima sa precima, pa im prave znamenite grobnice i razne običaje prilikom davanja podušja - dodaje etnolog Miodrag Aleksić.

Gradnja porodičnih grobnica u obliku kuća, često sa ogradom i kapijom, a neretko i sa bakarnim olucima, počela je sedamdesetih godina prošlog veka, kada Pomoravcima na privremenom radu u inostranstvu nije bilo dovoljno da porodična kuća bar za sprat bude viša od komšijine, već su počeli da se takmiče i u tome ko će viša para da potroši na sahranu i da napravi veću grobnicu. Ulagali su i po nekoliko desetina hiljada evra.

Foto: Z. Gligorijević

Mnogi su plaćali pesnike da pišu stihove koji se posle klešu na spomenik, a natpisi na spomenicima imaju raznorazne poruke, pa i filozofske misli o smislu života.

"OVDE je kraj. Posetioče mio i drag, kada se vraćaš poravnaj svoj trag. Ovde je sve crno", "Ako sjajne zvezde umiru, zašto bi čovek bio pošteđen takve sudbine?", samo su neki od epitafa.

Foto: Z. Gligorijević

A meštanin jednog sela, na spomeniku koji je sam sebi podigao za života, uklesao je sledeće reči:

- U medicinskoj etici veli se s obzirom na poštovanje zdravlja da doktor vrši najuzvišeniju misiju na planeti. Lekar-učitelj narodnog zdravlja, lekar-apostol ljubavi, lekar-važan Hristov pomoćnik.

U običaje se uvrstilo i da se srodnicima, za pokojnikovu dušu, dele kreveti, posteljina, odela, pa čak i spavaće sobe. Pošto se pokojnik spusti u raku, najbliži rođak "podeli" račun kupljenog nameštaja, koji se preuzima posle večere.

Foto: Z.Gligorijević

 

- Ovo je novo naselje u našem selu, u koje je uloženo dva do tri miliona evra. U neke grobnice uvedena je struja, imaju televizor... Većinu su ljudi napravili za života, pa u njih dolaze na blagdane kada pale sveće za mrtve rođake. Verujem da će treća generacija gastarbajtera, koja studira u zemljama u kojima su njihovi dedovi radili kao fizički radnici, prekinuti ove paganske običaje i tradiciju suludog rasipanja novca - kaže meštanin jednog sela kod Ćuprije.

Foto: Z. Gligorijević

Etnolog u penziji mr Miodrag Aleksić iz Jagodine, pak, smatra da su se mrtvima od vremena faraona odavale posebne počasti, a da su monumentalne grobnice novijeg vremena samo spoljni efekat tih običaja.

- Danas ima malo i mode i takmičenja, ali osnova celog običaja je da se mrtvim precima na onom svetu obezbedi što bolji tretman i da ne pate za nečim što ovdašnji živi mogu da im daju. Pravljenjem njegove sobe i ostavljanjem stvari koje je voleo, imitira se život pokojnika, jer se veruje da njegova duša i dalje obitava u svemu tome. Iako ima preterivanja, to ne treba ocenjivati loše, jer je to duhovna potreba živih, odnosno način da se oduže pokojniku - smatra Aleksić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna