PANDEMIJE MENJAJU SVET: Tribina „Korona – umetnosti (ne)sklona“ u dvorištu Francuske kuće u Kraljevu

G. ĆIROVIĆ

18. 09. 2020. u 21:23

POD nazivom „Korona – umetnosti (ne)sklona“, u dvorištu takozvane Francuske kuće u Kraljevu održana je tribina na temu aktuelne pandemije izazvane kovidom-19, kao i uticaju pandemija na književno stvaralaštvo kroz vekove i danas, o čemu su govorili poznati pisac Dejan Aleksić, ugledni epidemiolog prof.dr Radovan Čekanac i dr Milanko Šekler, naučni savetnik u ovdašnjem Veterinarskom specijalističkom institutu (VSI).

ПАНДЕМИЈE МЕЊАЈУ СВЕТ: Трибина „Корона – уметности (не)склона“ у дворишту Француске куће у Краљеву

Foto: KC Ribnica

- Ne postoji oblast ljudskog delovanja koje se pandemija nije dohvatila, pa je takav slučaj i sa kulturom. Jedna pandemija je promenila svet iz korena. Kuga je vekovima desetkovala kontinente. Epidemija tifusa u Engleskoj, u doba procvata Šekspirovog pozorišta, uzrokovala je nastanak „Kralja Lira“. U Rusiji je Puškin za vreme epidemije kolere napisao neka svoja pevanja iz „Evgenija Onjegina“. Kao dela ispirisana kugom tu su i Markesov roman „Sto godina samoće“, naravno „Kuga“ Albera Kamija, zatim Saramagovo „Slepilo“ i „Besnilo“ Borislava Pekića – rekao je pored ostalog Dejan Aleksić.

Ovom prilikom prof.dr Radovan Čekanac je istakao da Srbiji nedostaju epidemiolozi, a da su do nedostatka kadrova dovele promene na medicinskim fakultetima od pre tri decenije.

Foto: KC Ribnica

- Više smo bili okrenuti hroničnim nezaraznim bolestima. To se odrazilo na terenski rad epidemiologa u ovoj ozbiljnoj situaciji sa korona virusom. Mladih epidemiologa nema u kriznom štabu. Možda je razlog što se smatra da smo stali na put zaraznim bolestima, pa je ceo svet bio nespreman za ovo što nas je zadesilo – naglasio je prof.dr Čekanac.

Naučni savetnik u VSI dr Milanko Šekler je pojasnio pretpostavku da poznajemo samo 0,2 odsto postojećih virusa.

- Jedan virusolog je dao definiciju da virus postane interesantan za izučavanje tek onog trenutka kada prvi beli čovek umre – istakao je dr Šekler. - Infekcija ebole je vladala decenijama, ali to nikoga nije mnogo zanimalo. Zarazne bolesti u medicini decenijama nisu bile atraktivne jer su postojale vakcine i antibiotici, dok su u veterini, upravo zarazne bolesti ono čime se primarno bavimo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!