POSLE DEVET GODINA VOJSKA DOBIJA DVE ŽENE PILOTE: Tijana i Lidija će leteti u helikopteru "gazela"

S. B. MILOŠEVIĆ

12. 09. 2020. u 07:10

POSLE devet godina, Vojska Srbije dobiće dve žene pilote.

ПОСЛЕ ДЕВЕТ ГОДИНА ВОЈСКА ДОБИЈА ДВЕ ЖЕНЕ ПИЛОТЕ: Тијана и Лидија ће летети у хеликоптеру газела

Foto Ž. Knežević

Tijana Milenković (24) iz Kraljeva i Lidija Petrović (24) iz Kosjerića, koje će danas kadetske uniforme zameniti oficirskim, leteće ubuduće u helikopteru "gazela". Svečana promocija najmlađih oficira vojske održava se danas na Vojnoj akademiji, a u prve oficirske činove potporučnika biće promovisano 152 kadeta Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA.

Prvi put, posle 2011. godine, kada su primljene jedine tri žene koje trenutno lete u srpskom ratnom vazduhoplovstvu, letačke redove pojačaće Tijana i Lidija. Sa osam muških kolega sa klase, ove dame će od ponedeljka kada se jave u komandu, biti raspoređene na svoje nove zadatke i u nove kasarne.

I dok je Tijani vojnički poziv bio suđen, Lidiju je, kako kaže, vojna služba privuka gledanjem serije "Vojna akademija".

PROMOCIJA NA VOJNOJ AKADEMIJI

PROMOCIJA najmlađih potporučnika Vojske Srbije godinama je priređivana ispred Doma Narodne skupštine, ali uvažavajući i poštujući mere epidemiološke zaštite, svečanost će posle 14 godina biti ponovo održana u krugu Vojne akademije, u kasarni "General Jovan Mišković". Predviđeni su letački i kulturno-umetnički program, leteće vazduhoplovi VS, učestovati pripadnici Garde, članovi Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane "Stanislav Binički", dramski i muzički umetnici.

- Odrasla sam u blizini vojnog aerodroma, a tata Slavoljub mi je takođe u vojsci. Sve je nekako slutilo da će i moj život otiće na tu stranu. Tata je sanjao da bude pilot, ali nije uspeo. Čini mi se da sve svoje snove sada priživljava kroz mene. Bio je presrećan kada sam mu rekla da želim da budem pilot. Zato je za njega moja promocija posebna - priča Tijana, koja će već danas poneti čin potporučnika.

Lidija kaže da je želela da okuša sreću, testira sebe i vidi može li da uspe u vojsci. Kada je primljena i kada su prvi put leteli u avionu "utva", znala je da je to njen poziv.

- Neverovatan je osećaj kada se postigne nešto što mnogima nije pošlo za rukom, ali nas dve se time ne hvalimo. Svi oko nas su ponosni, posebno naše porodice. Ovo je nešto što mora da se doživi, isto kao pilotiranje helikopterom. Osećaj je neverovatan, ali to se rečima ne može opisati - kaže Lidija zbog čijeg čina je najponosniji njen deda Milan.

Tokom petogodišnjeg školovanja Tijana i Lidija su jedna drugoj bile najveća podrška. I u učenju, ali i tokom obuka. Spavale su u istoj sobi, pa će im, kako kažu, biti teško da se naviknu da žive jedna bez druge ubuduće. Tokom godina, bilo je mnogo poteškoća sa kojima su se susretale i izborile.

- Najnezgodnije je bilo jer smo ovde bilo jedine. Pritisak je bio veliki i morale smo da naučimo da se nosimo sa tim, da budemo rame uz rame sa momcima i da ne zaostajemo. Nismo se trudile da se dokazujemo rečima, već smo naporno radile, a dela su pokazala koliko vredimo - priča nam Lidija.

Od marta, kući nisu odlazile, ali su imale svakodnevne pripreme. Motivaciju za učenje održavale su njihove starešine koje su ih bodrile.

- Svi piloti koji su nas učili da letimo bili su sa nama, pa nam je to olakšalo celu situaciju. Vreme smo provodile u hangaru, slušajući njihove priče. Tu smo napisale i master rad, i spremile ispite koji su nas čekali na Akademiji. Složna smo grupa i niko se ne izdvaja. Zato smo tu zajedničku muku lakše prebrodili - priča lepa Kraljevčanka.

Zbog pandemije virusa korona porodice i prijatelji kadeta neće prisustvovati današnjoj promociji iz bezbednosnih razloga. Ipak, podrška ovim mladim damama stiže sa svih strana. Kada ih mlađe koleginice sretnu, čestitaju im i žele da saznaju kakav je osećaj kada si na nebu. Ima i onih koji, kada ih vide na aerodromu, žele da se fotografišu s njima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024