BRNABIĆ O PODRŠCI DECI SA IZUZETNIM SPOSOBNOSTIMA: Obrazovanje je jedna od tema kojom će se Skupština posebno baviti

Novosti online

27. 05. 2024. u 14:46

PREDSEDNICA Narodne skupštine Srbije Ana Brnabić otvorila je Konferenciju o podršci deci sa izuzetnim sposobnostima i poručila da parlament mora biti mesto koje će brinuti o svoj deci, da ima senzibilitet za talentovanu decu i da otvori mogućnost da se ona dalje razvijaju, kao i da mnogo aktivnije uzme učešće jer, kako je naglasila, obrazovanje je jedna stvar na agendi Skupštine kojom ćemo se posebno baviti, pogotovo kada je reč o talentovanoj deci.

БРНАБИЋ О ПОДРШЦИ ДЕЦИ СА ИЗУЗЕТНИМ СПОСОБНОСТИМА: Образовање је једна од тема којом ће се Скупштина посебно бавити

FOTO TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ

Brnabić je rekla da su se danas okupili kako bi razgovarali o temi za koju, kako je rekla, smatra da je jedna od najvažnijih u našoj zemlji, a to je podrška sistemu obrazovanja i dalje ulaganje u sistem obrazovanja, podrška svim školama u svim lokalnim samoupravama,  kako najudaljenijoj opštini, tako i najvećem gradu u Srbiji, nastavnom kadru, od vaspitača do profesora.

- Ključno je to da podržimo svu decu u obrazovnom sistemu, a danas sa posebnim fokusom na to kako podržavamo onu najtalentovaniju, onu decu sa izuzetnim sposobnostima -  rekla je Brnabić na otvaranju konferencije. 

Brnabić je rekla da pored toga što je predsednica Narodne skupštine, takođe i predsedava Odborom za prava deteta i u okviru rada Odbora za prava deteta, rekla je da će se posebno baviti ovom temom.

- Zato što mislim da mi kao zemlja svakako ne možemo da dopustimo i nismo toliko bogati kao što nije ni jedna zemlja na svetu, da ne uložimo više u obrazovanje i da tu posebno talentovanu decu i mlade sa izuzetnim sposobnostima, da im ne pružimo odgovarajuću podršku i da na kraju krajeva od te podrške u budućnosti svi imamo benefit, svaki član ovog društva. Mi smo i dok sam bila u vladi preko dve godine radili na uspostavljanju jedinstvenog informacionog sistema prosvete, takozvanog ISPA, kako bi po prvi put na jedno mesto imali sve podatke o našem obrazovanom sistemu - navela je ona.

Ona je naglasila još jednom da je to tema koja je od važnosti za čitavo društvo i kao takva izuzetno važna da bude jedna od osnovnih tema i u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

- I na osnovu stručnog uputstva i onda dalje kroz analizu u okviru jedinstvenog informacionog sistema prosvete, mi smo videli da su rezultati već prilično očigledni. U decembru 2022. godine u osnovnom obrazovanju mi smo imali 535 učenika prepoznatih kao darovite, odnosno deca sa izuzetnim sposobnostima, koja su se obrazovala po individualnom obrazovnom programu za darovitu decu. U ovoj školskoj godini to je već 1.339 učenika osnovnih škola. Dakle, mi smo već napravili taj skok od 535 na 1.339 i zaista mislim da je ovo za svaku pohvalu i da ovako treba da nastavimo - rekla je Brnabić.

Rekla je da se značajna promena desila i u srednjem obrazovanju.

- U decembru 2022. godine svega su 52 srednjoškolca pohađala nastavu u skladu sa individualnim obrazovnim programom za darovitu decu. U ovoj školskoj godini ih je 238. Najviše ih je upravo u prvom razredu srednje škole i to 113. I, naravno, kroz Jedinstveni informacioni sistem prosvete pratimo i specijalizovana odeljenja koje upisuju naši izuzetni učenici za širu javnost. Mnogo su poznatija ona specijalizovana odeljenja za računarstvo i informacione tehnologije. Mnogo nas o njima priča, ali, sa druge strane, ja mislim da je takođe jednako važno što smo mi uspeli da napravimo i specijalizovana odeljenja za one koji su nadareni za umetnost -  poručila je Brnabić. 

Ona je naglasila da u ovom trenutku postoji 112 srednjih škola, 50 umetničkih i 62 gimnazije.

-  Imamo 826 specijalizovanih odeljenja i pohađa ih skoro 15.000 učenika, odnosno 14.375. U međuvremenu smo osmislili platformu 'Takmičari generacije' kako bi nagrađivali učenike osnovnih škola koje postižu rezultate na republičkim i međunarodnim takmičenjima u svim oblastima. Tokom sedam godina dok sam bila predsednica vlade Republike Srbije, uvek mi se činilo da smo zaista mnogo toga uradili -  rekla je ona. 

Kako je naglasila, Srbija je nagradila 112 učenika sa najvišim rezultatima na republičkim međunarodnim takmičenjima, koje su u prethodnoj godini završili osmi razred osnovne škole. 

Naglasila je i koji su naredni koraci.

- Mi smo primetili značajne pomake, dakle u smislu prepoznavanja učenika sa izuzetnim sposobnostima, međutim uvideli smo da nedostaje podrška prepoznavanju i kontinuitetu prilikom tranzicije iz četvrtog u peti razred osnovne škole ili prilikom upisa u srednju školu.  Nažalost, u sistemu ispustimo, a ne bi smeli da ih ispustimo. Mi imamo trenutno u sistemu srednjeg obrazovanja 375 učenika koji su u osnovnoj školi bili prepoznati kao talentovani, a u srednjem obrazovanju nisu. Tako da je jasno da smo neku decu ispustili. Mislim da je ovo nešto na čemu svi zajedno treba da radimo - poručila je ona. 

Brnabić je na kraju obraćanja ponovila da kao Narodna skupština Republike Srbije želi da ova inistucija uzme mnogo aktivnije učešće u ovim stvarima.

- Obrazovanje je jedna od stvari na agendi Narodne skupštine Republike Srbije, kojom ćemo se mnogo više baviti i posebno talentovanom decom, iz siromašnih, udaljenih lokalnih samouprava jer nismo imali do sada mogućnosti. To je ono što je naša dužnost i obaveza da popravimo - rekla je ona.

Pored Brnabić obratili su se i ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović, ministar sporta Zoran Gajić, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i državni sekretar u Ministarstvu kulture Miomir Đorđević.

Konferencija se organizuje na inicijativu predsednice Narodne Skupštine Ane Brnabić. 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

REVANŠ ALBANCIMA OD GROBARA I DELIJA: Ovo se na EURO 2024 desilo dan nakon što se veličala velika Albanija (FOTO)