Rešavanje sporova u građevinarstvu: Sve što treba da znate

Novosti online

12. 04. 2024. u 17:01

SPOROVI u građevinskoj industriji često nastaju zbog različitih faktora, uključujući nejasnoće u ugovorima, kašnjenja u isporuci projekta, probleme sa kvalitetom izvedenih radova, neslaganja oko troškova, kao i promene u obimu projekta ili neispunjavanje tehničkih specifikacija.

Решавање спорова у грађевинарству: Све што треба да знате

Foto pexel

Identifikacija i razumevanje ovih čestih uzroka su ključni za prevenciju i efikasno rešavanje potencijalnih sporova.

 

NAČINI REŠAVANjA SPOROVA U GRAĐEVINARSTVU

Postoji nekoliko metoda koje se koriste za rešavanje sporova u građevinarstvu, uključujući:

1. Pregovori - Ova metoda podrazumeva direktnu komunikaciju između stranaka kako bi se došlo do zajedničkog rešenja. Pregovori su obično najbrži i najmanje troškovni način rešavanja sporova.

2. Medijacija - U medijaciji, neutralna treća strana (medijator) pomaže strankama da dođu do sporazuma. Medijacija je povoljna jer omogućava strankama da kontrolišu proces i ishod rešenja.

3. Arbitraža - Ovaj postupak uključuje treću, neutralnu stranu (arbitra) koja donosi odluku nakon razmatranja dokaza i argumenata obe strane. Arbitraža je često brža od sudskog rešavanja i omogućava izbor stručnjaka iz građevinske industrije kao arbitara.

4. Sudsko rešavanje - Ako pregovori, medijacija i arbitraža ne uspeju, spor se može rešavati na sudu. Ovo je obično najskuplja i najduža opcija za rešavanje sporova.

FIDIC ugovori kao preventiva sporova

FIDIC ugovori, koji su međunarodno priznati u građevinskoj industriji, dizajnirani su da minimiziraju rizike i potencijal za sporove kroz jasne procedure i uputstva za sve aspekte projekta. Korišćenjem ovih ugovora, učesnici u projektu imaju precizno definisane svoje obaveze, prava i procedure za rešavanje mogućih nesuglasica. FIDIC Srbija pruža podršku i edukaciju o FIDIC ugovorima, čime se dodatno doprinosi prevenciji sporova u domaćim i međunarodnim građevinskim projektima.

ARBITRAŽA U GRAĐEVINI

Arbitraža u građevinarstvu je preferirani metod rešavanja sporova za mnoge učesnike u industriji, zahvaljujući svojim brojnim prednostima u odnosu na tradicionalne sudove. Ovaj postupak uključuje treću, neutralnu stranu, poznatu kao arbitar, koja ima zadatak da donese odluku nakon detaljnog razmatranja dokaza i argumenata koje obe strane predstave.

CDRC - centar za rešavanje sporova u građevinarstvu

Centar za rešavanje sporova u građevinarstvu (CDRC) pruža specijalizovane usluge medijacije i arbitraže za građevinsku industriju u Srbiji. Osnovan sa ciljem da omogući brže i efikasnije rešavanje sporova, CDRC koristi stručnost prilagođenu potrebama industrije, što uključuje infrastrukturu i procese koji su posebno dizajnirani za ovu svrhu. Ispod su navedene osnovne karakteristike arbitraže u građevinarstvu.

1. Izbor arbitra:

Jedna od ključnih karakteristika arbitraže jeste mogućnost da stranke izaberu svoje arbitre, koji su obično stručnjaci sa specifičnim znanjem i iskustvom u građevinskoj industriji. Ovo omogućava bolje razumevanje tehničkih aspekata sporova, što može biti od suštinskog značaja za pravično rešavanje.

2. Poverljivost:

Za razliku od sudskih procesa, koji su obično javni, arbitraža se odvija iza zatvorenih vrata, što garantuje visok nivo poverljivosti. Ova karakteristika je posebno važna u građevinskom sektoru, gde očuvanje poslovnih tajni i održavanje profesionalnog ugleda mogu biti presudni.

3. Fleksibilnost procesa:

Arbitražni postupci su obično mnogo fleksibilniji od sudskih procesa. Stranke mogu zajednički odrediti pravila arbitraže, uključujući vremenski okvir, mesto održavanja i jezik na kojem se postupak vodi, što može značajno smanjiti vreme i troškove.

4. Pravno obavezujuće odluke:

Odluke donesene arbitražom su pravno obavezujuće i izvršne, slično kao sudski nalozi. Međutim, za razliku od sudskih odluka, one su konačne i obično ne podležu žalbi, što značajno smanjuje trajanje sporova.

5. Međunarodna priznatost:

U međunarodnim građevinskim projektima, arbitraža je posebno korisna zbog njene široke međunarodne priznatosti i lakše izvršnosti presuda u različitim pravnim sistemima, zahvaljujući konvencijama kao što je New Yorkska Konvencija o priznavanju i izvršenju stranih arbitražnih odluka.

Kroz sve ove karakteristike, arbitraža u građevinarstvu nudi efikasan i efektivan način za rješavanje sporova, čime se osigurava da projekti mogu nastaviti svoj tok sa minimalnim prekidima. Ova metoda je stekla veliko poverenje unutar industrije i nastavlja da bude ključna opcija za mnoge građevinske kompanije koje teže da izbegnu duge i skupe sudove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)