"SRBOFONIJA" U DIJASPORI: Dani srpskog jezika biće održani van granica Srbije

Lj. Begenišić

11. 03. 2024. u 14:40

MANIFESTACIJA "Mart, mesec srpskog jezika" koja će ove godine biti proširena, pa će se osim u 40 gradova Srbije, održati i u velikim evropskim gradovima, u Parizu će biti obeležena nizom predavanja, susreta s piscima i izložbi.

СРБОФОНИЈА У ДИЈАСПОРИ: Дани српског језика биће одржани ван граница Србије

Foto: Printskrin

Kako nam je rekao dr Željko Tešić, profesor srpskog jezika na Sorboni, departman u okviru ovog univerziteta na kome se izučavaju srpski jezik, književnost i kultura organizovaće brojne aktivnosti.

- To će obuhvatiti studentske istraživačke radove o vezama srpskog i francuskog jezika, izložbu u biblioteci posvećenu nedavno preminulom književniku Goranu Petroviću, susrete s piscima Aleksadrom Gatalicom i Jelenom Lengold - nabraja dr Tešić koji će i sam imati predavanje posvećeno piscu Goranu Petroviću. - O ovom piscu govoriće i profesorka iz Strazbura dr Livija Ekmečić. Takođe biće održana i dva predavanja: dr Katarina Begović sa Filološkog fakulteta u Beogradu biće naša gošća i održaće predavanje iz oblasti frazeologije srpskog jezika.

U okviru programa biće prikazana i projekcija filma Emira Kustirice "Otac na služebnom putu" koji je upravo u Francuskoj u Kanu ovenčan Zlatnom palmom. Planirana je i izložba fotografija "Gradovi Srbije".

 

Srpski i u Moskvi

Predsednica Društva za srpski jezik i književnost Vesna Lompar rekla je da će manifestacija "Mart, mesec srpskog jezika", osim u Francuskoj, biti održana i u drugim zemljama.

- Imamo nešto planirano i na Moskovskom univerzitetu. U pregovorima smo i sa drugim kolegama, tako da je ove godine, u odnosu na prethodne dve, naš program mnogo bogatiji i što se tiče i prostora mnogo širi i obuhvatniji - kaže nam prof. Lompar.

Da je veoma važno da se ova manifestacija održava i van granica zemlje naglasio je i direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon.

On je istakao da se na taj način naša zemlja okreće ne samo dijaspori, već i svim strancima koji su odlučili da uče srpski jezik.

- U Srbiji ne postoji izraz kao što je "frankofonija" koja je vezana za francuski jezik, ali ovo bi se moglo nazvati "srbofonija" koja je važna, jer predstavlja širenje meke moći Srbije u svetu - naveo je Gujon. - Moramo da radimo na tome da proširimo naše kapacitete širom sveta, kroz lektorate, kroz dopunske škole srpskog jezika, da budemo okrenuti ka našoj deci i našoj dijaspori, ali i ka ostalima i da tako privučemo što veći broj ljudi.

On kaže da će, u okviru manifestacije, brojne aktivnosti biti održane i u dopunskim školama srpskog jezika u dijaspori.

- Mi se zapravo tokom cele godine bavimo promocijom srpskog jezika, kako u regionu, tako i u dijaspori, što je posebno važno, jer je tamo za srpsku decu teže učenje srpskog jezika, ali i za ostale koji su zainteresovani za učenje srpskog jezika - naveo je on.

A predsednica Društva za srpski jezik prof dr Vesna Lompar smatra da je važno što se ove godine u manifestaciju uključila skoro cela Srbija, pa će u 40 opština i gradova biti održane 54 aktivnosti.

- Cilj manifestacije je promovisanje srpskog jezika i ukazivanje na potrebu da svaki pojedinac zna mnogo više o svom jeziku kako bi radio na ličnom razvoju - kaže prof. Lompar. - Prema tome, nije vezano samo za stručnu publiku već i za širu publiku, zbog čega su sva predavanja i programske aktivnosti tome.

U Beogradu će biti nekoliko predavanja koja će se održati na Kolarcu, kao i studentska tribina na kojoj će se studentima i srednjoškolcima pokazati interesantne stvari vezane za srpski jezik, njegovu gramatiku i leksiku.

privatna arhiva

Sorbona

- Imamo i četiri predavanja vezana za odnos srpskog jezika sa drugim jezicima, turskim, ruskim, francuskim i nemačkim, to će se održavati na Filološkom fakultetu četvrtkom. Sa druge strane, jedna će radionica, odnosno tribina, biti održana i u Muzeju Vuka i Dositeja, koja će biti vezana za igre i igračke kod Vuka Karadžića, što će biti namenjeno deci osnovnoškolskog uzrasta - objasnila je Lompar.

Inače, manifestacija "Mart, mesec srpskog jezika" ove godine će biti obogaćena brojnim interaktivnim kvizovima, zanimljivim tribinama, kreativnim radionicama, izložbama, nagradnim konkursima i susretima namenjenim učenicima osnovnih i srednjih škola, ali i široj publici.

Istaknuto je da će martovske dane obeležiti popularizacija školskog predmeta Srpski jezik i književnost, ukazivanje na značaj negovanja srpskog jezika i jezičke kulture, razvijanje čitalačkih navika i ljubavi prema književnosti i negovanje saradničkih odnosa između učenika i nastavnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove