RAZLIKA VEĆA OD 50 STEPENI CELZIJUSOVIH: Dok se jedan deo Evrope ledi u "debelom" minusu, na druoj strani uživaju u proletnom vremenu

Novosti online

25. 01. 2024. u 17:26

OVIH dana u većem delu Evrope je otoplilo, zbog advekcije tople vazdušne mase sa Atlantika i sa jugozapada, odnosno sa severa Afrike i Mediterana, a na jugu i jugoistoku Španije beleži se pravo letnje vreme, uz temperature od 28°C.

РАЗЛИКА ВЕЋА ОД 50 СТЕПЕНИ ЦЕЛЗИЈУСОВИХ: Док се један део Европе леди у дебелом минусу, на друој страни уживају у пролетном времену

Foto: Tanjug/AP

Nad jugozapadom Evrope nalazi se veoma razvijen anticiklon, a u sklopu njega preko zapadne Evrope i zapada Mediterana prostire se i veoma izražen termički greben, uz priliv veoma tople vazdušne mase.

Ovih dana širom zapadne i jugozapadne Evrope temperature dostižu 20°C, a najtoplije je u Španiji i Portugaliji, uz vrednosti od 23°C u centralnim predelima Portugalije do 26°C na jugoistoku Španije, odnosno u Mursiji.

Topla vazdušna masa donela je otopljenje većem delu Evrope i potisnula ledenu dalje ka istoku i ka Sibiru. Otoplilo je i na jugu Skandinavije i u evropskom delu Rusije.

Najtoplije je danas kao i juče na jugozapadu Evrope, uz temperature i iznad letnjih 25°C, lokalno i do 28°C, a najtoplije je biti na jugoistoku Španije i to na širem području Valensije i Mursije gde se ovog popodneva i meri 28°C. Inače, apsolutni maksimumi za ove predele Španije za januar su 27-28°C, ali još se ne može potvrditi da li će oni negde biti i oboreni.

Inače, ove vrednosti su i za 10-15 stepeni više od proseka za januar.

Vrlo toplo je i u Francuskoj i na jugu Italije, uz temperature ponegde i iznad 20°C, a vrlo toplo je i u Irskoj sa 15°C.

Ipak, u jednom delu Evrope ostalo je i dalje ledeno vreme, uz temperature i ispod -30°C. Reč je o unutrašnjem delu severne Skandinavije, pa tako dok je na jugozapadu Evrope skoro 30°C, u pograničnom delu Finske, Norveške i Švedske uz maksimalnu temperaturu od -32°C.

Dakle, čak 60 stepeni razlike je nad Evropom, a temperaturni gradijent najizraženiji je na severu Evrope, pa upravo nad ovim predelima ovih dana besne oluje, uz orkanske udare vetrova, piše Telegraf.

BONUS VIDEO: BESKUĆNIK JE I ULIČNI SVIRAČ, A CENI SAMO JEDNO: Andrija Daraboš - Ne postoji ništa jače od ljubavi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)