ZA NAPREDOVANJE U KARIJERI: Plate prosvetara veće od 4.354 do 10.409 dinara

B.B.

09. 01. 2024. u 16:07

Izmenom Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama koju je usvojila Vlada Srbije, a objavljena je u Službenom glasniku prosvetnim radnicima je priznato i da, na osnovu stručnog usavršavanja, imaju pravo na veću platu.

ЗА НАПРЕДОВАЊЕ У КАРИЈЕРИ: Плате просветара веће од 4.354 до 10.409 динара

Foto N. Karlić

- Zaposlenom sa zvanjem pedagoškog savetnika plata će se uvećati za 4.354 dinara u neto iznosu, samostalnog pedagoškog savetnika za 6.055 dinara, višeg pedagoškog savetnika za 8.658 dinara, a sa zvanjem visokog pedagoškog savetnika za 10.409 dinara - kažu u ministarstvu.

Iako Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja već godinama propisuje da nastavnici, vaspitači i stručni saradnici imaju pravo na uvećanu zaradu ako tokom karijere napreduju i steknu neko od četiri zvanja, u praksi se do sada to nije primenjivalo. Veće zarade oni će dobiti u februaru, jer se povećanje računa od januarske plate.

Prema podacima Ministarstva prosvete, ukupno 797 zaposlenih u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama, školama sa domom učenika i domovima učenika, imaće pravo na uvećanu zaradu po osnovu stečenog zvanja. Od tog broja, najviše ih ima zvanje pedagoškog savetnika - 695.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu