ŠEST MEDALJA DONELI IZ TAJLANDA: Učenici prvog razreda Matematičke gimnazije postigli odlične rezultate na Naučnoj olimpijadi

Lj. Begenišić

12. 12. 2023. u 11:43

ŠESTORICA učenika Matematičke gimnazije osvojili su šest medalja na Naučnoj olimpijadi koja je održana u Tajlandu. Našim đacima pripala su dva srebrna i četiri bronzana odličja. Srebro su osvojili Stefan Sekulić Derdovski i Pavle Ignjatović, a bronzu Jovan Stojadinović, Bogdan Milovanović, Luka Smiljanić i Luka Preković.

ШЕСТ МЕДАЉА ДОНЕЛИ ИЗ ТАЈЛАНДА: Ученици првог разреда Математичке гимназије постигли одличне резултате на Научној олимпијади

privatna arhiva

Ovi sjajani učenici, inače đaci prvog razreda gimnazije, juče ujutro doputovali su za Beograd, a sa nama su podelili utiske sa takmičenja na kome su pokazali znanje iz tri predmeta - fizike, hemije i biologije. Pošto je reč o naučnoj olimpijadi, radili su kombinovane testove iz sve tri discipline, a provera znanja sastojala se iz eksperimenta i zadataka.

Kažu da im je rad na eksperimentima omogućio da se osete - kao pravi naučnici.

- Bilo je dosta teško - priča nam Luka Preković. - Meni je biologija bila najteža, jer taj predmet nemam u prvom razredu.

Ističe da su na testovima iz fizike zadaci bili drugačiji nego na dosadašnjim takmičenjima, ranije su bili teži, ali ih je bilo manje, pa ako se učenik fokusira može lako da ih uradi. Sada su zadaci bili lakši, ali ih je bilo više, pa je i vrlo lako moglo da se pogreši.

Za njegovog imenjaka Luku Smiljanića Naučna olimpijada je fantastično iskustvo i divna uspomena za ceo život.

- Posebno lepo je što smo upoznali vršnjake iz celog sveta, bilo ih je sa svih kontinenata i stekli smo dosta novih prijatelja - kaže nam Smiljanić.

Kada je reč o takmičenju, na njega je poseban utisak ostavio eksperiment iz hemije gde je imamo priliku da radi na najmodernijim aparatima kakve nikada pre nije video.

"Srebrni" Pavle Ignjatović ističe da je najbolje prošao iz fizike, jer je to predmet kome posvećuje najviše pažnje, ali je zadovoljan i kako je uradio hemiju i biologiju. On ističe da je olimpijada bila savršeno organizovana, a zadovoljan je i što su imali dovoljno vremena da obiđu brojne znamenitosti.

Ove medalje za direktorku Matematičke gimnazije Mirjanu Katić predstavljaju veliki uspeh, jer je reč o naučnoj olimpijadi na kojoj je takmičenje multidisciplinarno. Kaže nam da se pre svega brinula kako će takmičari putovati jer su vrlo mladi, imaju samo 15 godina. Odahnula je kad su se vratili.

Magičan grad

TAKMIČARI su u Tajlandu proveli 11 dana, imali su organizovane ekskurzije tokom kojih su obišli Bangkok, Nacionalni muzej nauka, ostrvo Ratankosin i Muang Boron muzej.

- Sve je magično, grad je lep, imali smo priliku da upoznamo drugu kulturu - kažu naši mladi matematičari.

- Ovo je jedan od najvećih uspeha u ovoj deceniji, jer je u pitanju specifičan format takmičenja, naučna olimpijada na kojoj su se takmičili iz tri predmeta kombinovano - kaže nam Mirjana Katić. - Drago mi je što je svaki od učesnika osvojio medalju, jer nije uvek tako.

Ona je posebno istakla Jovana Stojadinovića jer mu je ovo druga medalja sa velikih nadmetanja. Ranije je osvojio medalju na Matematičkoj olimpijadi.

Đaci su zahvalili svojim nastavnicima i mentorima prof. dr Miću Mitroviću, prof. dr Vladimiru Markoviću i prof. dr Maji Stojadinović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu