TABLA SEĆANJA NA STRAVIČNU NOĆ: Mesto brutalne likvidacije srpske porodice Zec u Zagrebu posle više od tri decenije konačno obeleženo

TEK pune 32 godine posle svirepog ubistva srpske porodice Zec u Zagrebu postavljena je spomen-tabla, na Sljemenu, gde je ubijena devojčica Aleksandra. Obeležje sa natpisom podseća na onu stravičnu noć 7. decembra 1991. godine, kada su pripadnici jedinice Tomislava Merčepa upali u kuću Mihajla Zeca (38), tu su ga i ubili, a njegovu suprugu Mariju (36) i dvanaestogodišnju kćerku odvezli na Sljeme, gde su i one ubijene.

ТАБЛА СЕЋАЊА НА СТРАВИЧНУ НОЋ: Место бруталне ликвидације српске породице Зец у Загребу после више од три деценије коначно обележено

FOTO: Arhiva novosti

- Tog 7. decembra 1991. Aleksandra Zec je imala 12 godina. Bila je devojčica, Zagrepčanka. Ja sam imao nepunih 10 godina, bili smo gotovo vršnjaci. Kao što svi znamo, ubice koje su počinile strašan zločin, iako su ga priznale, nikad nisu za to odgovarale. To je sramota - istakao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i položio cveće pred spomen-tablu.

Napomenuo je da je pre godinu dana rekao da će na ovom tužnom mestu biti postavljeno obeležje.

- Želim da zahvalim partnerima iz Srpskog narodnog veća, i svim drugim inicijativama, koje su omogućile da se postavi spomen-tabla koja označava mračnu uspomenu, ovekovečenu u kolektivnoj memoriji i istoriji Zagreba. Tabla nas upozorava kakav strašan zločin se ovde dogodio, kako se više nikada i nikome ne bi ponovio - rekao je Tomašević.

Mihajlo Zec bio je poslovođa u mesari i poznavao mnoge sugrađane, između ostalih i one koji su došli da ga ubiju. Pucali su na njega na vratima porodične kuće, dok su sin i mlađa kćerka spavali. Suprugu i kćer Aleksandru su odvukli u kombi i odveli do planinarskog doma, gde su ih ubili i snimili ubistvo. Tela su bacili na smetlište, pošto su ih, pre ubistva, vezali.

Inicijativa za ime ulice

ALEKSANDRA i Mihajlo Zec bili su naši sugrađani srpske nacionalnosti. Ubice Aleksandre, Mihajla i Marije Zec bili su pripadnici pričuvne postrojbe MUP-a - piše na tabli. Sledi inicijativa da po Aleksandri bude nazvana ulica, ili trg, u Zagrebu. Nova vlast inače je sprovela postupak da se "oduzmu" ulice ustašama ili simpatizerima ustaške NDH po kojima je desetak ulica u Zagrebu dobilo ime.

Istragom je utvrđeno ko su ubice, oni su priznali zločin, ali uprkos tome, nisu osuđeni. Sud je ustanovio neke proceduralne greške, a tek kasnije su trojica od njih osuđeni, ali zbog drugog ubistva. Tomislav Merčep je osuđen zbog zločina koji su počinili pripadnici njegovih jedinica u Medačkom džepu.

Hrvatska je preživelim članovima porodice Zec isplatila jednokratnu odštetu. Sin Dušan odselio se u Banjaluku. Bilo je to vreme kada su Srbi u Zagrebu, ali i celoj Hrvatskoj, isterivani iz svojih stanova i kuća. U jedan od njih se uselila i bivša premijerka Jadranka Kosor.

Na Sljemenu je bio i Milorad Pupovac, koji je i sam godinama insistirao da na mestu zločina bude postavljena tabla. Nažalost, to često nije nailazilo na odobravanje, ali je nova gradska vlast sprovela obećanje o obeležavanju mesta gde je Aleksandra ubijena.

- To je značajno i za Zagreb, ali i za Hrvatsku, jer se treba sećati, da se tako nešto ne ponovi, i da se gradi tolerancija među ljudima - rekao je Pupovac, predsednik SNV-a.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)