OBJAVLJIVALI SLIKE PREVARANATA UZ DETALJAN OPIS: Kako se policija u Vršcu pre više od veka razračunavala sa kriminalcima

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

30. 10. 2023. u 17:17

OTKAKO je sveta i veka, bilo je i kriminala. Policija se na razne načine borila sa prevarantima, razbojnicima i zločincima. Pre više od sto godina, recimo, uopšte im nije krila identitet. Naprotiv, objavljivala je njihove slike uz detaljan lični opis, kako bi građane upozorila na njihovo prisustvo.

ОБЈАВЉИВАЛИ СЛИКЕ ПРЕВАРАНАТА УЗ ДЕТАЉАН ОПИС: Како се полиција у Вршцу пре више од века разрачунавала са криминалцима

Foto: Udruženje "Feliks Mileker"

Tako iz „Policijskog glasnika“, objavljenog 1897. godine, saznajamo da je izvesni Stevan Ribarov, star 41 godinu, iz Vršca bio rasturač lažnih novčanica.

Opisan je kao omalen i pun i da žmirka očima.

-Izgleda je ozbiljnog, a odeven kicoški. Dva puta je osuđivan za pravljenje i rasturanje lažnih srpskih i austrijskih novčanica. Ovaj „zanat“ strašno je zavoleo, jer njime „zarađuje“ što ono vele: „lebac bez motike“ – zapisano je u „Policijskom glasniku“.

Foto: Udruženje "Feliks Mileker"

Isečak iz "Policijskog glasnika" iz 1897. godine

Policija je sumnjala da se on tim poslom i dalje bavio „negde u tišini i skriven ispred pogleda policijskih agenata“.

-Živi stalno u Vršcu, gde mu je i familija, ali vole često i nas da poseti. Skrećemo pažnju svakome, a naročito trgovcima i menjačima, na ovakoga falsifikatora, da im pod prave novčanice ne podmetne lažne. On je veoma uglađen; ponaša se tako, kao da je kakav trgovac, a time hoće da otkloni sumnju sa sebe – stoji dalje u glasniku, uz konstataciju da su „ovakvi ljudi isto tako opasni za društvo kao i razbojnici“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)