KAZALJKE SE VRAĆAJU TAČNO U TRI: Noćas spavamo sat duže - Počinje zimsko računanje vremena

Novosti onlajn

28. 10. 2023. u 21:30

POMERANjEM za jedan čas unazad, u tri sata posle ponoći počeće zimsko računjanje vremena.

КАЗАЉКЕ СЕ ВРАЋАЈУ ТАЧНО У ТРИ: Ноћас спавамо сат дуже - Почиње зимско рачунање времена

Foto: Profimedia

Direkcija za mere i dragocene metale Ministarstva privrede saopštila je da će se u nedelju 29. oktobra, vreme u tri sata ujutru računati kao dva sata, čime se zvanično završava letnje računanje vremena.

Građani Evropske unije su 2018. glasali za ukidanje smene letnjeg i zimskog vremena, odnosno pomeranja sata.

Međutim, još uvek nema nikakve zvanične odluke iz EU, te se i ovog poslednjeg vikenda oktobra u noći između subote i nedelje sat pomera unazad.

Na letnje prelazi se poslednje nedelje u martu kada se vreme pomera jedan čas unapred.

Pomeranje kazaljki u zapadnoj Evropi počelo je početkom 70-ih godina prošlog veka, a prelazak na letnje i zimsko vreme prvi put je zabeleženo 1916. godine u zemljama na severu Evrope i do sada je uvedeno u oko 70 zemalja, uglavnom, na severnoj hemisferi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

DENVER = ČUDO: Kako je tajna večera Nagetsa na koju nije pozvan samo Jokićev omiljni saigrač spasila sezonu Nikoli i NBA šampionima