Prvi kongres u obnovljenom Sava Centru već u novembru

Promo

25. 10. 2023. u 13:33

Ostalo je manje od mesec dana do otvaranja rekonstruisanog Sava Centra i odmah po otvaranju, najveći kongresno-poslovni centar u ovom delu Evrope, ugostiće Kongres evropskih nutricionista sa više od 1.500 učesnika. Ovime se Beograd kao kongresna destinacija vraća na velika vrata.

Први конгрес у обновљеном Сава Центру већ у новембру

FOTO: Promo

Direktorka Sava Centra, Kristina Milinčić, ističe da je Delta Real Estate za temeljnu obnovu utrošila preko 118 miliona evra, što je mnogo više od 50 miliona evra, na koliko je kompanija bila obavezna prema ugovoru o kupovini ovog objekta.

FOTO: Promo

 -Pri odluci o kupovini Sava Centra znali smo da je nužna adaptacija i sanacija i obnavljanje, ali tek kad smo ušli na lokaciju mogli smo da vidimo nivo potrebnih investicija. Projektna dokumentacija nije se slagala sa stanjem koje smo zatekli na terenu. Zbog toga smo proširili projekat i na kraju smo realizovali složen postupak temeljne rekonstrukcije, uključujući i uređenje spoljašnjeg dela lokacije - objašnjava Kristina Milinčić i naglašava da je ova investicija dugoročna: “Objekat se prostire na 100.000m2 i samim tim mesečni troškovi su veliki, marže u ovom biznisu su prilično male, a investicija od 118 mil EUR neće moći da se vrati decenijama. Svesno smo uložili ova sredstva i povrat investicije, iako važan, nije naš primarni fokus već nam je prioritet značaj Sava Centra za destinaciju, reputaciju naše kompanije i sinergija koju ostvaruje sa ostalim biznisima.”

U novembru će biti otvoren obnovljeni kongresno-poslovni deo Sava Centra, dok će Plava dvorana, kako je planirano, prve posetioce primiti polovinom naredne godine.

- Kongresna zona sada ima trostruko veći kapacitet sala za organizaciju skupova. Boljom organizacijom prostora, broj sala uvećan je sa 16 na 46 sala različitih kapaciteta. Poznata Velika kongresna dvorana zadržala je izgled sa originalnim kaskadnim plafonima, i dalje su tu velike tapiserije na zidovima. Novo je to da je povećan broj sedećih mesta i tehnički je sala u potpunosti modernizovana - kaže naša sagovornica. Dodaje da Sava Centar sada može da ugosti tri puta više poslovnih turista koji dolaze na kongrese i troše svoj novac kod lokalnih hotelijera, ugostitelja, prevoznika i drugih malih biznisa.

FOTO: Promo

- Nekoliko hiljada ljudi na jednom kongresu, znači popunjenost svih hotelskih kapaciteta u gradu. To je dodatni posao za ugostitelje, taksiste i mnoge druge uslužne delatnosti. Pritom treba da imamo na umu da su poslovni turisti specifična turistička publika. Oni u proseku troše značajno više nego takozvani leisure turisti, a sa druge strane, kao eksperti u svojim oblastima, oni Beogradu i Srbiji donose važno znanje, poslovne kontakte i konekciju sa najnovijim dostignućima u svetu. U takvim susretima dobijamo nove prilike i realizujemo nove ideje - zaključuje Kristina Milinčić.

Industrija organizacije događaja, kongresa i sličnih skupova nije ista sa Sava Centrom i bez njega, naglašava Kristina Milinčić i dodaje: “Sava Centar će početi da radi od prvog dana otvaranja, 14. novembra. Kongresna industrija je specifična, za organizaciju događaja aplicira se i po nekoliko godina unapred. Mi smo aktivno radili u prethodnom periodu, tako da je kalendar događaja dobro popunjen”.

FOTO: Promo

Već u novembru u Sava Centru će biti održan Evropski kongres nutricionista. Potvrđeni su i Evropski kongres vaskularnih hirurga, zatim Evropski kongres endoskopske hirurgije koji će biti održan 2026. godine. Evropski kongres kardiologa za srčanu insuficijenciju sa više od 5.000 učesnika biće ključni događaj u 2025. godini. Kristina Milinčić kaže da postoji još čitav niz velikih kongresa koje još uvek ne mogu da najave pre nego što ih međunarodne asocijacije zvanično ne objave u svojim kalendarima i dodaje kako su zakazani brojni drugi događaji, nacionalne i regionalne konferencije, korporativni skupovi, proslave, promocije…

Beograd je ponovo na mapi kongresnih destinacija, sposoban da organizuje najveće događaje i rekonstruisani Sava Centar zasigurno će predstavljati jedan od glavnih pokretača kongresnog i ekonomskog razvoja Beograda i Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!