DAN KADA JE UBIJEN NOVINAR "VEČERNJIH NOVOSTI": Pre 32 godine u Vukovaru je nastradao Jusuf Čehajić

Novosti online

12. 10. 2023. u 17:26

PRE 32 godine, na današnji dan, 12. oktobra 1991. godine, granata, prva koja se čula tog jutra, pala je u dvorište kuće u čijem je podrumu živeo Jusuf Čehajić, dopisnik "Večernjih novosti" iz Vukovara, sa suprugom Nadom.

ДАН КАДА ЈЕ УБИЈЕН НОВИНАР ВЕЧЕРЊИХ НОВОСТИ: Пре 32 године у Вуковару је настрадао Јусуф Чехајић

Privatna arhiva

"U 10 sati je pala granata u dvorište i pogodila ga u prsa i bacila u podrum. A u knjigu umrlih upisan je pod brojem 186 u grobnici kod bolnice," zapisala je supruga kao poslednji tekst u Jusufovoj novinarskoj beležnici, koju je imao u odeći, izlazeći tog prepodneva iz podruma u dvorište.

Dopisnik "Večernjih novosti" Jusuf Čehajić imao je 50 godina, kada je od udara granate preminuo suprugi na rukama. Rođen je u Bosni i Hercegovini, u selu Varalići, 25. avgusta 1941. godine. Kao građevinski tehničar prvo zaposlenje dobio je u preduzeću "Put" iz Sarajeva. U svojim ranim dvadesetim preselio se u Vukovar, zaposlio u komunalnom, pa u stambenom preduzeću, a zatim u Ustanovi za informisanje. Tu je započeo novinarsku karijeru u "Vukovarskim novinama" i u "Radio Vukovaru", gde je vodio emisiju o poljoprivredi "Zemljaci".

Foto arhiva

 


Dopisnik "Večernjih novosti" iz Vukovara postao je na praznik rada, 1. maja 1975. godine, i tu je radio do pogibije.

Posle pogibije, prvo je sahranjen u masovnoj grobnici kod Gradske bolnice u Vukovaru. Posle identifikacije i obdukcije, dobio je svoje grobno mesto, ali se ispostavilo da je došlo do zamene tela. Posle rata porodici su se obratile hrvatske vlasti, ekshumirani su ostaci pokojnog novinara i ponovo sahranjeni 1999. godine na vukovarskom groblju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVE SE ČINI KAKO BI SE ŠTO PRE LOKALIZOVAO POŽAR: Ministarka Vujović obišla deponiju Duboko kod Užica na kojoj plamen bukti od petka (FOTO