ZA DAN POPRAVILI SRCA 10 PACIJENATA: Operisali srčane i aortne zaliske, urođene mane, ugrađivali bajpas

B. R.

10. 10. 2023. u 08:23

NOVI cilj, i novi rekord - tako su lekari Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" započeli sedmicu u kojoj slave 45 godina rada ove ustanove: za jedan dan uradili su juče 10 minimalno invazivnih zahvata na srcu, a toliki broj hirurških intervencija u jednom danu ranije nije postigao nijedan kardiovaskularni centar u Srbiji, regionu, verovatno ni u Evropi.

ЗА ДАН ПОПРАВИЛИ СРЦА 10 ПАЦИЈЕНАТА: Оперисали срчане и аортне залиске, урођене мане, уграђивали бајпас

Foto Institut Dedinje

Profesor dr Milovan Bojić kaže da je ovo poklon srpskoj kardiohirurgiji od Instituta koji je uveo na desetine novih metoda u kardiohiruršku praksu, od kojih su neke baš na "Dedinju" prvi put urađene u svetu.

- Od jutra se radi u pet operacionih sala, operiše 15 hirurga, a u timovima je ukupno 50 ljudi - kaže za "Novosti" upravnik Klinike za kardiohirurgiju doc. dr Slobodan Mićović. - Sve su to minimalni invazivni zahvati, bez otvaranja grudnog koša, od kojih su dva rekonstruktivna, odnosno popravka srčanih zalistaka, dva pacijenta imaju urođene srčane mane, kod dva radimo bajpas-operacije na kucajućem srcu, a ostali zahvati su bili zamena aortnog zaliska.

Foto N. Skenderija

Dr Milovan Bojić

Svih 10 pacijenata, prema rečima dr Mićovića, bili su na listi čekanja, a prvih petoro je iz operacionih sala izašlo do podne.

- Sigurno u Evropi nigde u jednom danu nije urađen ovoliki broj operacija - kaže dr Mićović. - To je prednost našeg timskog rada, i činjenice da su svi hirurzi edukovani tako da mogu da urade sve vrste zahvata. Minimalni invazivna hirurgija je naš strateški cilj, a sigurno i budućnost kardiohirurgije. Ovako zbrinuti pacijenti u intenzivnoj nezi ostaju samo jedan dan, četvrtog dana od operacije se već otpuštaju kući, a uz taj komfor mnogo su ređe i postoperativne komplikacije operativnog mesta.

Profesor Bojić objašnjava da su u "Dedinju" deset godina ovladavali tehnikom minimalno invazivne hirurgije, i usavršili je do najvišeg mogućeg nivoa:

- Sve naše ekipe obučene su da u jednom danu mogu da iznesu i ovakav program, kao i anestezija, perfuzija, biohemija i transfuzija da ga podrže.

Foto A. Stanković

Dr Slobodan Mićović

OBUKA LEKARA OD EVROPE DO AFRIKE

INSTITUT je za 45 godina, iz polumontažne zgrade vaskularne hirurgije, najpre izrastao u "Dedinje 1", a onda 2022. u ultramoderno "Dedinje 2" - kaže profesor Bojić. - Sada je to gigant u evropskim i svetskim razmerama. Od početnih 60 zaposlenih stigli smo do 1.000. Počeli smo u nekoliko hirurških sala, a sada ih imamo 11 plus šest angio-sala. Mi smo nastavna baza za tri medicinska fakulteta, referentni centar za edukaciju lekara iz velikog broja zemalja EU, Azije i Afrike, najagilniji smo naučni institut u zemlji, sa 50 doktora medicinskih nauka i 70 naučnih saradnika i istraživača. Sutra ćemo i svečano proslaviti jubilej.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)