SRBIJA IMA OKO POLA MILIONA GAZDINSTAVA: Danas na teren izlazi 2.842 popisivača koji će evidentirati stanje u poljoprivredi

V. Crnjanski Spasojević

01. 10. 2023. u 07:36

DANAS počinje Popis poljoprivrede 2023. godine, koji će trajati do 15. decembra, a priprema ga, organizuje i sprovodi Republički zavod za statistiku.

СРБИЈА ИМА ОКО ПОЛА МИЛИОНА ГАЗДИНСТАВА: Данас на терен излази 2.842 пописивача који ће евидентирати стање у пољопривреди

Foto S. Bajić

Kako u RZS objašnjavaju za "Novosti", Popisom će biti obuhvaćena sva poljoprivredna gazdinstva na teritoriji države, bez obzira da li su porodična, ili su registrovana na pravna lica ili, pak, na preduzetnike.

- U Popisu će se prikupiti podaci o osnovnim obeležjima poljoprivrednih gazdinstava: identifikacioni podaci gazdinstva, zemljišni fond i kategorije korišćenja poljoprivrednog zemljišta, podaci o radnoj snazi i broju stoke, i to potpunim obuhvatom jedinica posmatranja. Na uzorku će biti prikupljeni podaci za ostala obeležja poljoprivrednih gazdinstava: navodnjavanje površina pod usevima, način držanja stoke, obrada i održavanje zemljišta, upotreba đubriva, poljoprivredni objekti, mehanizacija i oprema. Podaci o organskoj proizvodnji biće preuzeti iz administrativnog izvora evidencije Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - kažu u RZS za naš list.

Na terenu je angažovano 2.842 popisivača, čiji rad kontroliše i prati 253 opštinska koordinatora. Učešće u Popisu je obavezno, a posebna pažnja u svim fazama realizacije, napominju u RZS, posvetiće se zaštiti podataka:

- Svi neposredni izvršioci Popisa dužni su da postupaju u skladu sa zakonom i da podatke do kojih dolaze u toku popisivanja čuvaju kao poslovnu tajnu. Svako odbijanje davanja podataka ili davanje netačnih, baš kao i svaka zloupotreba službenih statističkih podataka, povlače prekršajnu odgovornost i novčanu kaznu - objašnjavaju stručnjaci Zavoda.

FOTO: Arhiva novosti

 

 

Rezultati će biti objavljeni u skladu sa rokovima koji su predviđenim Zakonom: preliminarni najkasnije do 31. januara 2024. godine, a konačni - sukcesivno do 31. decembra 2025.

Na pitanje zbog čega je važan popis poljoprivrede, u RZS kažu da smo poslednjih godina svedoci promena u ovoj oblasti i da ih je neophodno pratiti radi obezbeđivanja aktuelnih podataka i prikaza realnog stanja:

- Posle sprovođenja Popisa poljoprivrede 2012. godine i Ankete o strukturi poljoprivrednih gazdinstava 2018, ovaj Popis obezbediće kontinuitet u prikupljanju strukturnih podataka iz ove oblasti. Prikupljeni podaci oslikaće stanje u poljoprivredi i koristiće se za statističke analize koje će omogućiti donošenje odgovarajućih odluka na nacionalnom nivou za podršku poljoprivrednoj proizvodnji i njenom razvoju. Primenjeni instrumenti, obuhvat, obeležja i standardizacija koncepata i definicija u skladu su sa Svetskim programom Popisa poljoprivrede 2020. (FAO, UN) i metodologijom Evrostata, čime je obezbeđena uporedivost podataka neophodnih za analizu i praćenje stanja i na međunarodnom nivou.

FOTO: Arhiva novosti

Najavljivanje Popisa poljoprivrede u martu


Prema rezultatima Ankete o strukturi poljoprivrednih gazdinstava, 2018. godine, u Srbiji je bilo 565.000 poljoprivrednih gazdinstava, što je, u odnosu na podatke iz Popisa poljoprivrede 2012. godine, manje za oko 11 odsto. Prema istim izvorima, površina korišćenog poljoprivrednog zemljišta po gazdinstvu u 2018. godini (6,2 ha) povećana je u odnosu na 2012. godinu (5,4 ha), najviše zbog pada broja gazdinstava. U odnosu na 2012. godinu, u 2018. zabeležen je i pad broja grla stoke za oko 4,3 odsto.

INFO CENTAR

OD 28. septembra do 15. decembra 2023. godine u RZS-u je organizovan rad info-centra. On će pružati sve neophodne informacije stanovništvu putem besplatne telefonske linije 0800 444 005

- Ne može se predvideti koliko će se i u čemu rezultati Popisa poljoprivrede 2023. razlikovati od rezultata prethodnih strukturnih istraživanja, ali se očekuje da pokažu nastavak prikazanih trendova u poljoprivredi, pri čemu je, zbog aktuelnog stanja u stočarstvu, izvestan znatan pad broja stoke na poljoprivrednim gazdinstvima - konstatuju u RZS.

Neki stručnjaci očekuju da bi rast mogao da se vidi u voćarstvu.
Popis poljoprivrede 2023, kao i Popis stanovništva koji je sproveden u 2022. godini, Evropska unija je finansirala sa 55,17 odsto sredstava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!