PREMINUO VUKOTA ĆOROVIĆ, NOVINAR I UREDNIK "NOVOSTI": Otišao je naš Ćoki, stamen čovek "iz jednog komada"

M. A. K.

21. 09. 2023. u 20:25

JOŠ jedan od novinara koji je ceo radni vek podario "Večernjim novostima" zauvek je otišao: napustio nas je Vukota Ćorović (1947-2023), juče posle kraće i teške bolesti.

ПРЕМИНУО ВУКОТА ЋОРОВИЋ, НОВИНАР И УРЕДНИК НОВОСТИ: Отишао је наш Ћоки, стамен човек из једног комада

Foto: Novosti

Rođen je u Beranama, a nakon što je diplomu stekao na beogradskom Filološkom fakultetu, na grupi za srpskohrvatski jezik i jugoslovensku književnost, uputio se pravo u našu redakciju, iz koje, od te 1969. nije odlazio, sve do penzije.

I ta lojalnost i privrženost - profesiji, kolegama, porodici - jedna je od najvrednijih karakteristika koja je krasila Ćorovića, našeg Ćokija, kako su ga od milošte zvale kolege.

Imao je Vukota još mnogo plemenitih osobina, a izdvajalo ga je i to što je bio čovek iz "jednog komada", stamen, uporan, temeljan. I iznad svega duhovit, spreman za šalu, na tuđ, ili svoj račun, zbog čega se, dobroćudno, gotovo nikada nije ljutio. Za njega je vezana čitava serija anegdota iz one paralelne istorije "Novosti", u kojoj se preplitalo privatno i profesionalno, lično i redakcijsko.

Njegovi kvaliteti, tako su postajali i prednost naših novina, jer je bio od onih koji ništa nisu objavljivali bez prethodne provere (što dobija posebno na važnosti u ovom vremenu lažnih vesti).

Nikoga nije "hapsio pre nego što ga Tanjug ne uhapsi".

U redakciji, u kojoj je proveo život, poveravani su mu različiti novinarski i potom urednički poslovi.

Ostalo je upamćeno i da se, dok je pisao o sindikatima, zdušno zalagao za obespravljene, ne podilazeći autoritetima i četo koristeći ironiju u svojim tekstovima, što je bila retkost u tom vreme "razvijenog socijalizma". Najduže je, ipak, radio kao urednik vikend izdanja. Pamtićemo ga i kao pasioniranog šahistu...

U "Novostima" je Ćoki ostavio i svoga naslednika - njegov sin Zoran Ćorović ugledni je novinar naše sportske rubrike.

Vreme i mesto sahrane biće naknadno saopšteni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)