NA VIDU SVIMA KRENE SUZA, A SRCE ZASTANE: Obeležena 107. godišnjica iskrcavanja srpske vojske u Grčkoj

M. Marković

22. 09. 2023. u 07:00

NAJVIŠIM državnim i vojnim počastima delegacija Srbije i Grčke, juče je na Krfu i Vidu obeležena 107. godišnjica iskrcavanja Srpske vojske na ova ostrva, na kojima je desetine hiljada junaka, posle albanske golgote, našlo utočište, a mnogima su postala i večno počivalište.

НА ВИДУ СВИМА КРЕНЕ СУЗА, А СРЦЕ ЗАСТАНЕ: Обележена 107. годишњица искрцавања српске војске у Грчкој

Foto Printskrin

Položeno je cveće na spomen-kosturnicu na Vidu, a u "plavu grobnicu" spušteni su venci.

Delegaciju Srbije svetilištima jedne herojske epopeje vodio je Nikola Selaković, ministar za rad, boračka i socijalna pitanja.

- Ne postoji Srbin koji na ovom mestu može da govori zdravorazumno, a da mu ne proradi osećanje, krene suza, a "zastane" srce. Evo nas na ostrvu smrti, ostrvu Vidu, nedaleko od ostrva Krfa, za nas Srbe ostrva spasa - kazao je podsećajući na 2016. godinu "po mnogo čemu mučeničku, ali slavnu".

Kako je rekao Selaković, bila je to godina koja je prkosila razumu, bila je to godina koja je prkosila istoriji, bila je to godina koja je prkosila Gospodu Bogu. U toj godini jednom narodu u Evropi dogodile su se stvari koje se nisu od biblijskih vremena dogodile nikome.

Komemorativne svečanosti povodom slave i stradanja srpskih podvižnika u Velikom ratu započele su u Ipsosu, Guviji u selu Agios Mateus. Delegacije su se poklonile senima slobodara čije su kosti rasute po ovim, ali i drugim brojnim mestima u kojima su sanjali juriš povratka u otadžbinu. Tradicionalno, i ove godine odata je počast Janisu Janulisu, grčkom seljaku koji je svoje imanje u Mateusu ustupio Drinskoj diviziji za oporavak.

Iscrpljeni vojnici, njih 560, ovde su zauvek ostali. Njivu njegovog večnog mira, porodica Janulis nikad nije zaorala.

Kajmakčalan i Solun

POČASTI srpskim junacima Velikog rata stradalim na Kajmakčalanu obaviće se danas na vrhu ove planine na kojoj je pre 107 godina vođen krvavi boj, a Srbi se upisali u nadljudsku vojničku pobedu. U subotu na Zejtinliku komemorativnom svečanošću biće obeležena godišnjica proboja Solunskog fronta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)