ZBOG STOMAČNOG VIRUSA PUNE DEČIJE AMBULANTE: Počinje sa dva simptoma

Tanjug

18. 09. 2023. u 08:59

U PRESTONIČKIM domovima zdravlja na pedijatrijskim odeljenjima beleži se povećan broj pregleda dece koja se javljaju zbog stomačnog virusa.

ЗБОГ СТОМАЧНОГ ВИРУСА ПУНЕ ДЕЧИЈЕ АМБУЛАНТЕ: Почиње са два симптома

Foto: Shutterstock

U Domu zdravlja Savski venac na dnevnom nivou bude 200 pregleda, a od tog broja se oko 30 odsto javi sa stomačnim tegobama.

- Pored letnjih meseci kada imamo stomačne virusne infekcije i u jesenjim danima imamo nastavak stomačnih infekcija. Deca su se sa odmora vratila u kolektiv. Reč je o gastroenteritisu koji može zahvatiti od želuca do creva, a izazivaju ga virusi rota, adeno ili norovirus - rekla je Marija Golubović, ispred Doma zdravlja Savski venac.

Prema njenim rečima, kod nas je najčešća rotavirusna infekcija creva.

- Infekcija se prenosi kapljičnim putem. Posle par dana počinju tegobe sa povraćanjem i blagom temperaturom. Povraćanje prestaje u prvih 48 sati. Tečne stolice se pojavljuju obično posle prestanka povraćanja i temperature. Broj stolica može ići i preko 10 dnevno i praćene su grčenjem stomaka, što je vrlo bolno i iscrpljujuće. U terapiji je bitna rehidracija i probiotik uz higijensko dijetski režim. U pedijatrijskoj ambulanti Doma zdravlja Savski venac podjednako su zahvaćeni kako predškolska, tako i školska deca. Klinička slika je teža kod manje dece - rekla je Golubovićeva.

Broj pregleda u ambulanti po lekaru, kako je naglasila, jeste oko 50, što je 200 pregleda na dnevnom nivou, a od tog broja se oko 30 dosto javi sa stomačnim tegobama.

- Prevencija nastanka stomačnih infekcija jesu higijenske mere, jačanje imuniteta i primena probiotika sa promenom godišnjih doba - kazala je Golubovićeva.

BONUS VIDEO: MOĆNA VOJSKA SRBIJE: Pogledajte kadrove iz Niša

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)