GLASANJE ZA NAJLEPŠU NOVU SRPSKU REČ KAO NA EVROVIZIJI: Završen konkurs koji je organizovao sajt Mala bibloteka iz Londona

Lj. Begenišić

16. 09. 2023. u 20:53

KONKURS za najlepšu novu srpsku reč koji je organizovao sajt Mala biblioteka iz Londona, završen je juče, a na njemu je učestvovalo 250 takmičara koji su poslali oko 500 predloga.

ГЛАСАЊЕ ЗА НАЈЛЕПШУ НОВУ СРПСКУ РЕЧ КАО НА ЕВРОВИЗИЈИ: Завршен конкурс који је организовао сајт Мала библотека из Лондона

privatna arhiva

- Sačinićemo listu svih pristiglih reči, a onda ćemo odabrati nekoliko desetina najboljih i najznimljivijih, nakon čega će desetočlani žiri odlučiti koja je najbolja nova srpska reč - rekao nam je Veljko Žižić, urednik sajta Mala biblioteka. On ističe da je posednjih dana konkursa koji je, inače, otvoren u maju, pristiglo dosta novih predloga, a pre dva dana jedna učiteljica iz Kladova poslala je 20 reči koje su smislili đaci iz njenog odeljenja.

Žižić kaže da je najviše predloga i pojašnjenja stiglo za englesku reč "krindž" koja je danas veoma prisutna na mrežama i u govoru mladih, a da su ih slali i deca i odrasli. Tako su potencijalne zamene za krindz: susramlje - fizička i psihička neprijatnost izazvana tuđim sramoćenjem ili nedostatkom samosvesti, zatim - preblamak - prenos sramote, ali i - čudratno - kombinacija reči čudno i odvratno...

Predlozi za neke druge izraze su: priznačaj - reč koja bi zamenila izraz "konotacija", dakle osećanje ili misao koju neka reč pobuđuje pored svog bukvalnog značenja, zatim prelepotica koja označava jaku snažnu lepu žensku osobu koja se izdvaja od drugih po lepim osobinama i dobroti. Među predlozima je i pljačkodrp - situacija kada je u prodavnicama sve toliko skupo da imate osećaj da ste duplo opljačkani. Tu je i - sviđ - reč kojom bi se zamenilo lajkovanje, ali i uticajner koji bi zameno influensera. Predložena je i reč puhalica, naziv za elektronsku cigaretu koju svi zove "vejp", lai i svetogled - pogled na svet, način na koji neko posmatra stvarnost.

 

I građani mogu da glasaju

U izboru najlepše nove srpke reči učestvovaće i javnost. Građani će moći da glasaju na osnovu liste reči za koju su glasali članovi desetočlanog žirija. Glasanje će biti organizovano na stranici Male biblioteke od 1. do 15. oktobra.

Konkurs je zatvoren juče, a sledeći korak je izajšnjavanje žirija koji će do 1. oktobra glasati na osnovu šire liste odbranih najboljih reči na kojoj će ih biti između 50 i 80.

- Žiri se neće sastajati, nego će svi članovi samostalno odabrati 20 reči koje im se najviše dopadaju i dati im poene od 1 do 20, a glasanje je slično kao na Evroviziji - pojašnjava Veljko Žižić. - Sabraćemo sve poene i na osnovu zbira odabrati prvu, drugu i treću nagradu, kao i sve pohvaljene reči. To će biti završeno 15. oktobra a odmah nakon toga objavićemo reči pobednike, ko su takmičari koji su pobedili, i koje reči je odabrala javnost koja će, takođe, moći da glasa.

Žižić je istakao da je cilj ove akcije da se naš jezik obogati rečima koje opisuju nove pojmove i životne činjenice, ali i kojima bi bili zamenjene tuđice koje nemilice koristimo.

privatna arhiva

Veljko Žižić, urednik sajta Mala biblioteka

- Očigledno je da su srpskom jeziku potrebne nove reči - kaže Žižić. - Cilj je da skrenemo pažnju srpske javnosti na reči i vrednost reči koje govorimo. Ponekad iz rasejanja mi posebno dobro vidimo i osećamo poguban uticaj korišćenja tuđica. I drugi jezici imaju slična takmičenja. Iako se ovo ne kaže često, mi smo narod bogat i uman, vrvimo dobrim i vrednim ljudima, bogatim jezikom i vrednim društvenim tekovinama. Ponekad to zaboravljamo. Jezik je sredstvo i ogromna društvena vrednost i tekovina. Mora biti ljubomorno čuvana.

Inače, "Mala biblioteka" je mali, neprofitni sajt, koji služi za negovanje srpskog jezika. Nastao je kao rezultat rada pri crkvenoj školi u Londonu, gde je napravljena prava biblioteku za decu. Sajt je dobio i Zmajevu nagradu.

I građani mogu da glasaju

U izboru najlepše nove srpke reči učestvovaće i javnost. Građani će moći da glasaju na osnovu liste reči za koju su glasali članovi desetočlanog žirija. Glasanje će biti organizovano na stranici Male biblioteke od 1. do 15. oktobra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana