BROJ OBOLELIH RASTE: Groznicom Zapadnog Nila u Srbiji zaraženo 69 osoba

Novosti online

11. 09. 2023. u 15:30

OD groznice Zapadnog Nila zaključno sa današnjim datumom u Srbiji je obolelo ukupno 69 ljudi, objavio je Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”.

БРОЈ ОБОЛЕЛИХ РАСТЕ: Грозницом Западног Нила у Србији заражено 69 особа

Foto: Profimedia

- Prijavljeni slučajevi su sa teritorije Grada Beograda (19), Južnobačkog (20), Zapadnobačkog (7), Sremskog (7), Južnobanatskog (4), Srednjobanatskog (3), Severnobačkog (2), Kolubarskog (2), Mačvanskog (2), Nišavskog (1), Severnobanatskog (1) i Pomoravskog (1) okruga. Obolele osobe su muškog (40 slučajeva) i ženskog pola (29), starosti od 18 do 89 godina - saopštili su iz Batuta.

Kako se dalje navodi u sezoni nadzora 2023. godine, do 6.9.2023. godine u državama Evropske unije (EU) i Evropske ekonomske zajednice (EEZ) prijavljeno je ukupno 387 slučajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila u humanoj populaciji, i to u: Italiji (203), Grčkoj (100), Francuskoj (18), Mađarskoj (19), Rumuniji (39), Nemačkoj (3) Španiji (4) i Kipru (1). Registrovano je i 29 smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa groznicom Zapadnog Nila, i to: u Grčkoj (13), Italiji (9), Rumuniji (6) i Španiji (1).

U Severnoj Makedoniji prijavljen je jedan slučaj obolevanja od groznice Zapadnog Nila.

Bolest se prenosi ubodom komarca

Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komarca.

Glavni vektor, odnosno prenosilac virusa Zapadnog Nila je Culex pipiens, vrsta komarca koja je odomaćena i kod nas. Sezona transmisije virusa Zapadnog Nila u Srbiji uobičajeno traje od juna do novembra meseca.

U cilju smanjenja rizika od zaražavanja virusom Zapadnog Nila, preporučuje se primena mera lične zaštite od uboda to:

- Upotreba repelenata na otkrivenim delovima tela prilikom boravka na otvorenom.

- Nošenje odeće dugih rukava i nogavica, svetle boje.

- Preporučljivo je da odeća bude komotna, jer komarci mogu da ubadaju kroz pripijenu odeću.Izbegavanje boravka na otvorenom u periodu najintenzivnije aktivnosti komaraca – u sumrak i u zoru.

- Upotreba zaštitne mreže protiv komaraca na prozorima, vratima i oko kreveta.

- Redukcija broja komaraca u zatvorenom prostoru.

- Po mogućstvu boravak u klimatizovanim prostorima, jer je broj insekata u takvim uslovima značajno smanjen.

- Izbegavanje područja sa velikim brojem insekata, kao što su šume i močvare.Smanjenje broja komaraca na otvorenom gde se radi, igra ili boravi, što se postiže isušivanjem izvora stajaće vode.

- Na taj način smanjuje se broj mesta na koje komarci mogu da polože svoja jaja.

- Najmanje jednom nedeljno treba isprazniti vodu iz saksija za cveće, posuda za hranu i vodu za kućne ljubimce, iz kanti, buradi i limenki.

- Ukloniti odbačene gume i druge predmete koji mogu da prikupljaju vodu.

- U slučaju putovanja u inostranstvo, pogotovo ako se radi o tropskom i subtropskom području, obavezno se pridržavati svih navedenih mera prevencije.

- U slučaju pojave bilo kakvih simptoma koji su kompatibilni sa neuroinazivnim oblikom bolesti, odmah se javiti izabranom lekaru.

(Telegraf.rs)

BONUS VIDEO: Naleti migova 29 i helikoptera MI-35 u centru Beograda

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024