TROPSKI TALAS ŽARI SRBIJU: Evo kad će osveženje oterati toplotni talas sa našeg područja

Novosti online

28. 08. 2023. u 16:22

EKSTREMNO visoke temperature merene su noćas širom severne Srbije, a naročito u Beogradu i u delovima Vojvodine i to zahvaljjući fenskom efektu veoma tople košave.

ТРОПСКИ ТАЛАС ЖАРИ СРБИЈУ: Ево кад ће освежење отерати топлотни талас са нашег подручја

FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ Pixabay

Pojačan jugoistočni vetar dodatno je zagrevao vazduh, pa se tako minimalna tempertatura u Vršcu noćas i jutros nije spustila ispod 28°C, a u Beogradu ispod 25°C.

Pored Vojvodine i Beograda, tropska noć zabeležena je i Podrinju, Podunavlju i u donjem Pomoravlju, ali i na Zlatiboru, tako da se temperatura ni u ovim predelima nije spuštala ispod 20°C.

U ostalim predelima Srbije bilo je ugodnije, pa i priatnije za spavanje, uz temperature od 15 do 19°C, na Kopaoniku 17°C.

U jednom delu Srbije bilo je i hladno, pa je tako Sjenica merila 12°C.

Inače, veoma topla noć iza nas veoma nepovoljno je uticala po sve ljude, a naročito je bila prisutna razdražljivost i nesanica.

Nakon tropske noći, danas protiče još jedan tropski dan i to će biti poslednji u nizu ovog aktelenog toplotnog talasa.

Maksimalna temperatura biće danas od 34 do 38°C, u Beogradu do 37°C. Već ovog podneva temperatura u Beogradu dostiže vrelih 35°C.

Vrlo visoke temperature danas će biti praćene i toplom košavom, fenskog efekta.

Ceo današnji dan proteći će u znaku sunčanog vremena i uz veoma visoke vrednosti UV zračenja.

Kasnije posle podne u brdsko-planisnkim predelima na jugu i jugoistoku Srbije očekuje se jači razvoj oblačnosti i pojava lokalnih pljuskova sa grmljavinom.

Tokom večeri do severozapadnih, zapadnih i jugozapadnih, a tokom noći i do utorka ujutro i do ostalih predela Srbije očekuje se naoblačenje sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom.

Utorak će celoj Srbiji doneti osveženje i kišu sa pljuskovima sa grmljavinom, naročito pred kraj dana i uveče.

Maksimalna temperatura biće od 27 do 30°C, u Beogradu do 28°C.

Da li će biti ili ne superćelijskih oluja poput onih tokom jula, najverovatnije da ne, ali situaciju svakako treba pomno pratiti, jer će određena područja lokalno zahvatiti jače grmljavinske nepogode, koje su potpuno uobičajane pri prekidu toplotnog talasa.

Dakle, u utorak će osveženje "oduvati" toplotni talas sa našeg područja. U sredu pre podne sunčano, a potom sledi novo naoblačenje sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom i promenljivo i svežije vreme zadržalo bi se do petka. Za vikend se vraća sunčano i letnje vreme, uz porast tempertatura na vrednosti do 32°C, ali bez velikih vrućina, tako da će početak septembra proteći u znaku prijatnog letnjeg vremena.

(Telegraf)

BONUS VIDEO:

JEZIVI SNIMCI POŽARA U GRČKOJ: Spaljene životinje i uništene šume

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)