ZAPADNI BOGOVI ZAUVEK PALI NA TEME: Analitičar Danilo Koprivica o konačnom kraju kolonijalizma u Africi

J. S.

23. 08. 2023. u 12:37

NA početku predavanja analitičar Danilo Koprivica ukazuje na čuveni film iz 1980. godine „Bogovi su pali na teme“ i pita se da li se ovim urnebesnim filmskim ostvarenjem može "oslikati" trenutna situacija u Sudanu, da li su zapadni kolonijalni bogovi zauvek pali na teme i kako je došlo krajnje vreme da se, i simbolički gledano, staklena flašica najpopularnijeg bezalkoholnog pića, kao simbol zapadne civilizacije, zauvek baci sa ivice ambisa afričkog sveta.

ЗАПАДНИ БОГОВИ ЗАУВЕК ПАЛИ НА ТЕМЕ: Аналитичар Данило Копривица о коначном крају колонијализма у Африци

KCNS

Autor tribine ukazuje da je zatvaranje vrata zapadnim neokolonijalnim interesima samo početak kraja ponižavajuće forme ekonomske eksploatacije kao i odlučan korak da zauvek raskine sa obaveznim prihvatanjem većine zapadnih identitetskih vrednosti.

Koliko je francuski uticaj još uvek jak na ovim prostorima, kolika je uloga Kine koja sve više širi svoj uticaj na području Afrike i da li je Vladimir Vladimirovič  Putin „nova afrička Majka Tereza“ ili tek mudar partner koji pomaže afričkom narodu a zauzvrat – ističe Koprivica – očekuje  uranijum, zlato, dijamante i još neke sitnice? Ili je, ipak, najmudrija Kina koja se u sezoni afričkih udara najmanje oglašava? 

Predavanje Danila Koprivice „Dosije Afrika danas" može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave