MAPIRANE RIZIČNE OBLASTI: Održana javna rasprava o predlogu Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije

Novosti online

22. 08. 2023. u 15:58

BORBA protiv korupcije predstavlja temelj svakog demokratskog društva i jedan je od prioritetnih ciljeva Vlade Srbije, izjavila je ministarka pravde Maja Popović na javnoj raspravi o Predlogu Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije za period 2023-2028. godine sa pratećim akcionim planom 2023-2024.

МАПИРАНЕ РИЗИЧНЕ ОБЛАСТИ: Одржана јавна расправа о предлогу Националне стратегије за борбу против корупције

Ministarstvo pravde

Okrugli sto, koji je u okviru javne rasprave organizovalo Ministarstvo pravde, održan je uz podršku projekta "Jačanje vladavine prava u Srbiji", koji zajednički finansiraju EU i nemački Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a za čije sprovođenje je zadužena Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ).

Popović je istakla da je svrha novog strateškog dokumenta jačanje postojećih i stvaranje novih sistemskih rešenja za sprečavanje korupcije na svim nivoima, podizanje svesti o njenoj štetnosti, kao i važnosti kontinuiranog sprovođenja i unapređenja postojećih antikorupcijskih mehanizama.

- U Radnu grupu su, pored predstavnika državnih organa, bile uključene i organizacije civilnog društva, koje su dale relevantan doprinos u predmetnim oblastima. Od marta do početka jula ove godine, održano je 48 sastanaka radnih podgrupa u okviru Radne grupe, a rezultat njihovog rada su izveštaji o proceni rizika od korupcije u oblastima koje su predmet Nacionalne strategije - navela je Popović.

Ministarstvo pravde

 


Istakla je i da je Ministarstvo pravde, već na prvom sastanku Radne grupe, predložilo rizične oblasti za koje je potrebno izraditi izveštaj o proceni rizika od korupcije i definisalo rokove za izradu ovog strateškog dokumenta. 

- Korupcija je podmukla sila i rad na njenom iskorenjivanju mora biti stalan i marljiv. Nacrt Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije u Srbiji je važan u tom smislu, jer će vam omogućiti da se dogovorite o ključnim ciljevima koje želite da postignete i da postavite dobar plan za borbu protiv korupcije - istakao je ambasador EU u Srbiji Emanuel Žiofre. - Korupcija stvara nepravdu, produbljuje socio-ekonomske nejednakosti i podriva ekonomsku efikasnost, stvarajući visoke troškove za građane. Borba protiv korupcije je visoki prioritet za EU i zemlje članice EU imaju relativno dobre rezultate na međunarodnom planu, kao i indikatore koji mere borbu protiv korupcije.

Da bi bila efikasna, strategija treba da bude razvijena na čvrstim osnovama konsenzusa i širokih konsultacija, i zato EU osniva Mrežu protiv korupcije koja ima zadatak da razvija najbolje prakse i praktične smernice u različitim oblastima.Jedan od prvih zadataka nove mreže biće mapiranje zajedničkih područja visokog rizika do 2024. godine.

- Pozivamo Srbiju da u potpunosti uzme u obzir ne samo pravne tekovine EU, već i druge rezultate koji su razvijeni u EU u vezi sa ovom važnom tema - rekao je Žiofre.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)