OVAJ PRESLADAK DEČAK IZ KRUŠEVCA IMA SAMO DVE GODINE: Zove se Maksim i ne može da govori i da hoda

S.BABOVIĆ

19. 08. 2023. u 17:28

DEČAK na slici zove se Maksim Milunović, ima samo dve godine i već vodi veliku životnu borbu.

ОВАЈ ПРЕСЛАДАК ДЕЧАК ИЗ КРУШЕВЦА ИМА САМО ДВЕ ГОДИНЕ: Зове се Максим и не може да говори и да хода

Foto:FB,Budi human

Mali Maksim je iz Kruševca. Boluje od cerebralne paralize i više pratećih dijagnoza, uključujuči i urođenu anomaliju mozga. U Fondaciji "Budi human", gde Maksim ima svoj broj za slanje humanitarnih SMS poruka, napominju da je dete iz prve, uredno kontrolisane trudnoće i da je na svet došao bez ikakvih komplikacija.

Problemi su nastali kada je beba napunila tri meseca.

- Tada je primećen povišen tonus mišića, uključen je u stimulativni tretman - kažu u Fondaciji „Budi human“. - U mesecima koji su usledili primećeno je značajno kašnjenje u psihomotornom razvoju. Prati se kod neurologa, a MR nalaz u februaru 2022. ukazao je na smanjen obim kranijuma u odnosu na životnu dob. Utvrđeno je da mozak nije dovoljno razvijen, da postoji redukcija moždane mase i proširenje moždanih komora. Uzrok ovakvog stanja mozga je još uvek nepoznat, pa je Maksim upućen na genetska ispitivanja koja su u toku.

Maksim ne govori, ne može samostalno da sedi, da puzi i hoda. Do sada je lečen u Specijalnoj bolnici za cerebralnu paralizu i razvojnu neurologiju i u Banji Koviljači.

- Roditelji su do sada lečenje finansirali sami, ali budući da je neophodno da terapije budu još intenzivnije, da Maksim ima kontinuirano lečenje, potrebna im je pomoć - stoji u apelu.

Sredstva su potrebna za intenzivne fizikalne terapije, specijalističke preglede, logopedske i defektološke tretmane, banjsko lečenje, lečenje u inostranstvu, ortopedska pomagala, troškove puta i smeštaja u toku lečenja.

Foto:FB,Budi human

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)