SVE ČEŠĆI TOPLOTNI TALASI: Stručnjaci upozoravaju na uticaj ekstremnih vrućina na žene

Novosti online

01. 08. 2023. u 07:40

ŽENE će snositi najveći teret ekstremnih vrućina, jer sve češći toplotni talasi na planeti koja se zagreva predstavljaju sve veću pretnju za njihov rad, zaradu i živote, upozorili su istraživači u SAD.

СВЕ ЧЕШЋИ ТОПЛОТНИ ТАЛАСИ: Стручњаци упозоравају на утицај екстремних врућина на жене

Foto: N. Fifić, K. Mihajlović, D. Dozet

U istraživanju neprofitne organizacije u SAD, koje je analiziralo Indiju, Nigeriju i SAD, navodi se da bi ekstremne vrućine mogle biti smrtonosne za 204.000 žena godišnje u te tri zemlje u pretoplim godinama, preneo je Rojters.

 - Ekstremna vrućina tiho, ali duboko muči žene širom sveta - rekla je direktorka Aršt-Roka Keti Boman Meklaud.

Vrućina stvara "dvostruki teret" za žene, upozorava se u izveštaju.

 - Žene ne samo da su podložnije fizičkom razboljevanju od vrućine, već se od njih takođe nesrazmerno očekuje da brinu o svima ostalima, koji su bolesni od vrućine, bilo da je to plaćena ili neplaćena nega - rekla je Meklaud.

Toplotni talasi obaraju rekorde širom sveta, a kontinuirano oslobađanje emisija koje zagrevaju planetu, uglavnom zbog upotrebe uglja, nafte i gasa, dovešće temperature na dosad nepoznat nivo u narednim godinama, kažu naučnici.

Vrućina će uzeti danak od žena, primoravajući ih da rade duže, bilo napolju na farmi, na primer, ili da rade kućne poslove, kao što su kuvanje i čišćenje, za manje novca ili bez prihoda, navodi se u izveštaju.

 - Siromašne žene gurnute su dublje u siromaštvo, a žene koje izlaze iz siromaštva vraćaju se nazad - poručila je Meklaud.

BONUS VIDEO:

GOVOR ŽIVE PROŠLOSTI: Koja je tajna čvora Karađorđeve marame?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?